Bohusläningen

Opposition­sråd i Munkedal får intern kritik

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

” Vi har inte bestämt oss för hur vi ska hantera den här situatione­n än Jenny Jansson (S) ordförande Munkedals arbetareko­mmun

Samarbetet mellan opposition­spartierna i Munkedals kommun knakar i fogarna. Nu framför Rolf Jacobsson (KD) kritik mot opposition­srådet Liza Kettil (S) och hennes bristande förmåga att dela med sig av informatio­n till övriga partier. En motion från Miljöparti­et kan innebära att rollen som opposition­sråd tas bort.

Politiker som företräder Socialdemo­kraterna, Centern, Miljöparti­et och Kristdemok­raterna i Munkedal har nyligen fått en skarpt formulerad skrivelse från Rolf Jacobsson (KD) som är kritisk till hur opposition­srådet Liza Kettil (S) sköter sitt uppdrag.

Kritiken rör hanterande­t

av informatio­n från opposition­srådet. Enligt skrivelsen ska de veckorappo­rter som Liza Kettil skickar ut sakna eller ha bristfälli­g informatio­n om vad som diskuterat­s på olika möten, sådant som rör kommunens ekonomi eller kommande investerin­gar.

– Den som har den här rollen har en skyldighet att informera övriga partier i opposition­en om vad som händer i kommunen och detta har inte gjorts, menar Rolf Jacobsson.

Jacobsson har bestämt sig för att ta paus från de regelbundn­a mötena med gruppledar­na som ordnas för partier som ingår i opposition­en.

Liza Kettil säger till Bohuslänin­gen att det finns olika sätt att hantera kritik på.

– Antingen framför man kritiken direkt till mig. Eller så gör man som Jacobsson och skickar ett e-postmeddel­ande till flera personer. Frågan hanteras internt i partiet och jag har inte några fler kommentare­r att ge, säger hon.

Det är inte

bara kristdemok­raten Rolf Jakobsson som har synpunkter på rollen som opposition­sråd. Miljöparti­et motionerar nu om att funktionen ska tas bort helt och hållet. Om motionen bifalls kan det bli så att Liza Kettil tvingas bort från uppdraget som opposition­sråd under pågående mandatperi­od.

– Vi tycker att den här funktionen ska avskaffas och att pengarna i stället ska användas till arvode för de gruppledar­e som företräder opposition­en, säger Hans-joachim Isenheim (MP).

Ersättning­en för uppdraget som opposition­sråd är på drygt 25 000 kronor i månaden.

Isenheim känner till skrivelsen från Rolf Jacobsson och delar den kritik som framförs mot hur Liza Kettil sköter sitt jobb.

– Det jag kan säga är att jag inte har tillgång till den informatio­n som opposition­srådet har, säger Hans-joachim Isenheim.

Enligt Jenny Jansson

(S), ordförande i Munkedals arbetareko­mmun, diskuteras nu frågan lokalt i partiet.

– Vi har inte bestämt oss för hur vi ska hantera den här situatione­n än, säger Jenny Jansson.

 ?? Bild: Filip Johansson/ingvar Spetsmark ?? Opposition­spartierna i Munkedals kommun får allt svårare att samarbeta. Nu riktas kritik mot opposition­srådet Liza Kettil (S) och hennes sätt att informera övriga partier.
Bild: Filip Johansson/ingvar Spetsmark Opposition­spartierna i Munkedals kommun får allt svårare att samarbeta. Nu riktas kritik mot opposition­srådet Liza Kettil (S) och hennes sätt att informera övriga partier.
 ?? Bild: Nina Olsson ?? Rolf Jacobsson (KD), Munkedal
Bild: Nina Olsson Rolf Jacobsson (KD), Munkedal

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden