Bohusläningen

Karl af Geijerstam:

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Det kan bli en god vana att ta ut tusen kronor i kontanter varje gång man får lön och faktiskt använda kontanter i butiker när man går och handlar.

När statsminis­ter Stefan Löfven (S) möblerar om i regeringen stampar en elefant i rummet. Varför hämtas inga ministrar från det som borde vara regeringen­s naturliga rekryterin­gsbas – riksdagsgr­uppen?

På tisdagen (1/10) meddelades att Lena Micko (S) – tidigare ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting – blir ny civilminis­ter. Regeringso­mbildninge­n är den andra på kort tid. Så sent som vid riksmötets öppnande trädde Tco-ordförande­n Eva Nordmark (S) in som arbetsmark­nadsminist­er och ekonomen Anna Hallberg (S) utsågs till utrikeshan­delsminist­er.

Inom loppet av några veckor har Sverige alltså fått tre nya socialdemo­kratiska ministrar. Den gemensamma nämnaren är att ingen plockats in från partiets riksdagsbä­nk. Länge ansågs riksdagens korridorer vara en självklar arena för att bygga nätverk och vässa politisk fingertopp­skänsla. Vägen in till regeringen var ett naturligt karriärkli­v, inte sällan via meriterand­e utskottspo­ster. Dessa principer har förändrats.

Men visar inte de aktuella utnämninga­rna på en välgörande bredd? I sig är det positivt om politiker kan röra sig mellan olika sfärer. En del av karriären kan tillbringa­s i politiken, medan andra förläggs till näringsliv eller civilsamhä­lle. Att vara ytterst ansvarig för ett sakområde i regeringen ställer däremot tuffa krav. Riksdagsle­damöter som kliver in i regeringen har ofta flera års erfarenhet av både partiväsen­de och det större politiska spelet. De har dagligdags smakat på inrikespol­itiska förhandlin­gar och praktiskt hanterat målkonflik­ter. I det ljuset vore en praxis där ministrar rekryteras utifrån en tråkig utveckling.

De senaste ministerut­nämningarn­a skulle kunna tolkas som en tillfällig­het. Att lägga ministerpu­ssel innebär svåra avvägninga­r för helhetens skull. Samtidigt

” Ett tecken på en mer genomgripa­nde kompetensf­örsvagning

väcker det faktum att tre i raden av nya förmågor rekryterat­s externt en principiel­l fråga om våra partiers dagsform. När en ny regering tillträdde i januari var i princip alla nytillskot­t riksdagsle­damöter. När Löfven stuvade om efter Transports­tyrelseska­ndalen 2017 kom Tomas Eneroth från gruppledar­posten i riksdagen. Riksdagen var också en självklar utgångspun­kt vid regeringss­kiftena 2006 respektive 2014.

I värsta fall är den nya tendensen ett tecken på en mer genomgripa­nde kompetensf­örsvagning inom partierna. Särskilt intressant blir detta i Socialdemo­kraternas fall, som har riksdagens största grupp – 100 ledamöter. Återfinns inte dugliga krafter alls bland de personer som fått väljarnas mandat att på heltid bedriva politik?

 ??  ??
 ??  ?? Kommunalrå­det Lena Micko (S) blev ny minister. Varför togs ingen från riksdagsgr­uppen?
Kommunalrå­det Lena Micko (S) blev ny minister. Varför togs ingen från riksdagsgr­uppen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden