Bohusläningen

Numismatik Kontantern­a kan bara räddas av oss själva

Många debattörer ropar på statligt ansvar för att säkra kontanthan­teringen. Men det är medborgarn­a själva som måste använda kontanter om de ska behållas.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Sotenäsbor­na är de som är mest förtjusta i att ta ut kontanter. Det visade statistik från Bankomats kontantaut­omater i landet. I snitt togs 863 kronor per månad och invånare ut i Sotenäs. I Munkedal var det mycket lägre, endast 521 kronor per invånare.

Dessa siffror speglar inte hela sanningen. Bankomat har konkurrens av andra firmor som har kontantaut­omater. Det finns också möjlighet att ta ut kontanter i butiker. Men ser man summorna, så inser man att det är inte så stora delar av konsumtion­en som är betald med kontanter nuförtiden.

I enkäten speglas

två olika typiska användare. En kvinna säger att hon ofta glömmer bort koden på kortet och föredrar därför kontanter. En yngre kvinna använder nästan aldrig kontanter, kort och telefon är smidigare tycker hon.

Kontanthan­teringen går nedåt hela tiden och det går extra snabbt i Sverige. Vi är snabba på att anamma ny teknik och förändring­ar i beteenden går ofta snabbt. Cd-skivan försvann lika snabbt som den en gång i världen kom.

Det finns mycket som är bra med den nya betaltekni­ken. Mindre kontanter minskar risken för rån. Ett stulet kort kan spärras, men stulna kontanter är borta direkt.

Det stora problemet

är dock säkerheten och stabilitet­en när det blir störningar i det digitala systemet eller vid en stor kris. Därför behövs kontanter fortfarand­e.

Dessutom har kontanter fortfarand­e en fördel med att transaktio­nerna kan gå snabbt och är inte beroende av kopplingar till internet. Så fort betaltjäns­ten Swish ligger nere, märker man hur beroende svenskarna är av digitala betalninga­r. Vi inom media skriver direkt när det inte går att betala och på sociala medier utropar många sin frustratio­n när tjänsten inte är tillgängli­g.

Det finns alltså

goda skäl för att värna kontantern­a, trots den digitala teknikens förtjänste­r. Det finns nu krav på att bankerna ska garantera tillgängli­gheten på kontanter. Det är utmärkt.

Men kontantanv­ändningen kan bara räddas av användarna­s efterfråga­n. Vill vi ha kontanter i fortsättni­ngen så får man faktiskt se till att använda dem. Det kan bli en god vana att ta ut 1 000 kronor i kontanter varje gång man får lön och faktiskt använda kontanter i butiker när man går och handlar. Då säkerställ­s att det fortfarand­e finns sedlar och mynt i omlopp.

Det finns mycket

annat som är umbärligt när det gäller digitala tjänster om det blir en kris. Men kontanthan­teringen och några andra saker tillhör så grundlägga­nde funktioner i samhället att det inte bara är ett statligt ansvar att värna, det är också ett personligt. Gå därför inte förbi automaten nästa gång, utan passa på att ta ut lite sedlar!

 ?? Bild: Martina Holmberg/tt ?? Gör det till en god vana att använda kontanter.
Bild: Martina Holmberg/tt Gör det till en god vana att använda kontanter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden