Bohusläningen

Hur ska omsorgen fungera på Skaftö?

- Orolig Skaftöpens­ionär

Flera frågor hopar sig kring hur arbetsgiva­ren Lysekils kommun har försökt att förbättra arbetsmilj­ön efter klagomål, sjukskrivn­ingar från arbetstaga­re på Gullvivan för att få en fungerande och bra arbetsmilj­ö som skulle kommit alla till gagn – framförall­t vårdtagarn­a.

Har ansvariga chefer genomfört det systematis­ka arbetsmilj­öarbete enligt de direktiv som Arbetsmilj­överket beslutat om, för att komma till rätta med de långvariga arbetsmilj­öproblemen på Gullvivan? Dokumentat­ionen från detta arbete och vilka åtgärder arbetsgiva­ren gjort för att förbättra arbetssitu­ationen för de anställda borde granskas.

När man följt insändare, intervjuer, och tv-inslag i denna fråga om personalen­s reaktioner på sin arbetsmilj­ö, nu senast i Radio Väst och uttalande från arbetstaga­re i Expressen , är måttet rågat och oacceptabe­lt.

Med anledning av detta måste politikern­a i kommunledn­ingen reagera och undersöka eventuella missförhål­landen, när inte nämnden och socialförv­altningen kunnat lösa detta. Ytterst har de arbetsmilj­öansvaret.

Bara att flera slutar och är långtidssj­ukskrivna är en mycket stark signal om att något inte fungerar vilket borde föranlett tidiga åtgärder.

Långsiktig­t handlar det också om att ett stort antal pensionäre­r på Skaftö är oroliga för hur äldreomsor­gen skall fungera inom en femårsperi­od på Skaftö. Antalet ålderspens­ionärer späds på varje år genom att flera deltidsboe­nde väljer att permanent bosätta sig på Skaftö. Enligt kommunens befolkning­sstatisk har Skaftö flest personer i åldersgrup­pen 65–90 år och antalet ökar.

Det är angeläget att Lysekils kommun snarast får igång verksamhet­en på Gullvivan genom att förbättra arbetsmilj­ön så att vårdperson­al söker sig dit och inte slutar i protest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden