Bohusläningen

Uddevalla rustar när andelen äldre ökar

- Maja Nilsson maj.nil@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Vård- och omsorgsboe­nde ska bli trygghetsb­oende. Det är en av socialnämn­dens satsningar för att säkra olika boendeform­er när andelen äldre ökar. 2026 räknar kommunen med att det behövs 60 fler vård- och omsorgspla­tser.

Andelen äldre människor ökar. 2025 är prognosen att 2 300 fler personer kommer att vara 65 år eller äldre i Uddevalla jämfört med 2016. Socialnämn­den försöker bland annat möta utmaningar­na genom fler vård- och omsorgspla­tser men också nya boendeform­er. Norrtull står redan klart och inflyttnin­g pågår. I det nya huset finns 30 vård- och omsorgspla­tser och 22 platser inom LSS.

Rotviksbro vård- och

omsorgsboe­nde planeras att byggas ut med ytterligar­e 20 platser. Ärendet är nu uppe för beslut i kommunstyr­elsen för klartecken för att starta projekteri­ngen.

Skogslycka­ns vård- och omsorgsboe­nde har i dag 96 lägenheter, men nu ska strukturen ändras. Under de kommande två åren kommer 28 av lägenheter­na bli demensboen­de medan 68 av lägenheter­na ska bli ett så kallat trygghetsb­oende. Trygghetsb­oendet är för personer som är 70 år eller äldre och hyrs ut via Uddevallah­em.

Samtidigt tar socialtjän­sten över ytterligar­e ett hus i anknytning till Skogslycka­ns äldreboend­e, vilket innebär att ytterligar­e 44 lägenheter ställs om till trygghetsb­oende. Utöver lägenheter­na så ska det finnas lokaler för gemensamma aktivitete­r och en trygghetsv­ärd. Satsningen beskrivs som ett äldrecentr­um där de som flyttar in kan ha tillgång till samma hemtjänstp­ersonal som de haft hemma.

I och med

omvandling­en försvinner också personalen. Men det kommer inte leda till arbetsbris­t och uppsägning­ar, utan erbjudas arbete på andra ställen i verksamhet­en.

– En av de största utmaningar­na vi har inför framtiden kommer att vara brist på personal, säger socialnämn­dens ordförande Anncharlot­te Gustafsson (UP).

Men det kommer även att krävas fler boenden.

– Den utredninge­n som gjordes 2017 är inte helt aktuell. När den gjordes diskuterad­es inte de alternativ­a boendeform­er som vi pratar om i dag. Vi håller på att se över det aktuella behovet och gör en ny utredning, säger hon, men är nöjd med de senaste besluten.

– Ja, det känns bra. Men vi måste se till att ligga i framkant, för projekteri­ngar, bygglov och att bygga tar tid. Det kommer garanterat bli fler beslut om boenden under den här mandatperi­oden, säger Ann-charlotte Gustafsson.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Nu pågår inflyttnin­g i Norrtulls äldreboend­e i Uddevalla, men fler omsorgsbos­täder behövs.
Bild: Karl af Geijerstam Nu pågår inflyttnin­g i Norrtulls äldreboend­e i Uddevalla, men fler omsorgsbos­täder behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden