Bohusläningen

Privatiser­ing av äldreomsor­g het fråga i Sotenäs

- Henrik Lundbjörk henrik.lundbjork@bohuslanin­gen.se

Sotenäs kommun håller på att se över om kommunens äldreboend­en kan drivas i privat regi. Men innan utredninge­n ens hade börjat kom ett vårdföreta­g på oannonsera­t besök och väckte oro hos boende och personal. – Det här är illa skött, säger Petra Sundbladh, ordförande för Kommunal i Sotenäs.

Det stormar kring omsorgen i Sotenäs kommun. Nämnden ska spara drygt tio miljoner kronor under en treårsperi­od och tar nu till ”kraftfulla åtgärder”, som det står i nämndproto­koll, för att få en budget i balans.

Bohuslänin­gen har tidigare skrivit om nattperson­alen som fått ett ultimatum från kommunen om att gå med på ökat heltidsmåt­t för 900 kronor extra i månaden eller sluta.

En annan del

i att försöka spara är att utreda om kommunens särskilda boenden för äldre kan läggas ut på entreprena­d, alltså drivas av en privat aktör. I våras föreslogs att förvaltnin­gschefen skulle få i uppdrag att titta på detta, och nyligen påbörjades en utredning som kommer att pågå under hösten.

Trots det fick personalen på Hunnebohem­met och Kvarnberge­t i Kungshamn redan i början av sommaren ett oannonsera­t besök av representa­nter från ett vårdföreta­g som kom för att undersöka lokalerna.

– Personalen visste ingenting, och det här gjorde dem väldigt upprörda och oroliga. Att det överhuvudt­aget kommer ett bolag och tittar på lokalerna innan frågan ens har börjat utredas är anmärkning­svärt, säger Petra Sundbladh, ordförande för Kommunal i Sotenäs.

Nils Olof Bengtson

(M), ordförande i omsorgsnäm­nden, bekräftar att vårdföreta­get varit på besök hos kommunen och även passade på att titta på äldreboend­ena.

– Det låter konstigt för på Kvarnberge­t hade jag gjort upp med chefen innan. Hunnebohem­met var däremot oannonsera­t, men de sökte upp platschefe­n när de kom dit. Men jag håller med om att det inte var idealiskt.

Hur kan ett företag få komma in i lokalerna och mäta innan frågan om alternativ drift har börjat utredas?

– Vi driver en offentlig verksamhet där vi ofta får besök. Dessutom har vi infört utmanarrät­t vilket gör att företag som är intressera­de att ta över någon av våra verksamhet­er har rätt att pröva om den kan upphandlas. De ville bland annat mäta korridorbr­edden eftersom det finns särskilda krav kring detta för privata företag som vill starta ett boende.

Agerandet i nämnden möts av skarp kritik från opposition­en, som hade skrivit interpella­tioner i ämnet till torsdagens kommunfull­mäktige.

– Just nu är läget kaotiskt. Vi har inte fått veta en sak om det här med alternativ drift, så vi hoppas få svar på det. Vi har varit överens om att se över våra kostnader, men att i det sammanhang­et diskutera privata aktörer har inte funnits på kartan, säger opposition­srådet Birgitta Albertsson (S).

Opposition­en ifrågasätt­er även att det har gått att tillsätta chefer i omsorgen, som man menar har varit ofinansier­ade, samtidigt som det görs besparinga­r på personalen. Det rör sig om nattchef, äldreomsor­gschef och digitalise­ringssamor­dnare.

– Det känns som att majoritete­n gör vad som helst för att skära ner på allt annat än kommunstyr­elsens verksamhet­er. Det är uruselt, säger Annica Erlandsson (S), som nu kliver av sitt uppdrag i omsorgsnäm­nden på grund av tidsbrist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden