Bohusläningen

Löfven: Vi är förberedda om brexit skulle bli avtalslöst

- Maria Davidsson/tt

Risken för att Storbritan­nien lämnar EU utan avtal den 31 oktober är fortsatt stor. – Vi har förberett oss så gott det går, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) om beredskape­n i svenska företag och myndighete­r för en hård brexit.

Timmarna före intervjun med statsminis­tern har den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson presentera­t ett förhandlin­gsbud till EU. Detaljerna är fortfarand­e oklara och varken EU eller statsminis­tern har ännu hunnit analysera om detta kan vara lösningen som förhindrar en avtalslös brexit.

Förhandlin­garna har redan

pågått i flera år och nu återstår bara ett par veckor tills Eu-ledarna möts för toppmöte i Bryssel. Boris Johnson hoppas kunna få med sig en överenskom­melse hem därifrån, som parlamente­t kan godkänna.

Även de 27 Eu-länder som blir kvar vill undvika att Storbritan­nien kraschar ut ur unionen.

– Vi vill anstränga oss så mycket det går för att hitta en lösning. Man kan inte ge upp i förväg, säger Stefan Löfven.

Under hösten har sannolikhe­ten för en avtalslös brexit ökat, anser Löfven. Men nu återstår att se om britternas senaste förhandlin­gsförslag kan ändra på det.

Boris Johnson har gång på gång upprepat att han tänker se till att Storbritan­nien lämnar EU den sista oktober, med eller utan avtal. Vid en hård brexit kommer landet över en natt bli ett icke-eu-land, utan den övergångsp­eriod som ett avtal skulle innehålla.

Det innebär att

tullar ska betalas, passkontro­ller göras, tillstånd fixas och pappersarb­etet kommer att växa. Det mesta kommer att bli krångligar­e i kontaktern­a mellan svenska företag och Storbritan­nien. Det kan handla om stort och smått, från att inte glömma passet till att se till att läkemedel finns att köpa.

– Vi har förberett oss så gott det går. Under lång tid har regeringen diskuterat med Svenskt näringsliv, Företagarn­a, myndighete­r och fackliga organisati­oner för att se vad vi behöver ha koll på och hur vi kan förbereda oss, till exempel vad gäller läkemedel, säger Löfven.

Just när det

gäller läkemedel känner han sig helt trygg att allt kommer att fungera. Och beskeden från olika myndighete­r är generellt sett betryggand­e, tycker Löfven.

– Vi har diskuterat på korsen och på tvären, så jag ser ingen stor risk. Men man kan aldrig garantera att det inte dyker upp en fråga som ingen har ställt, säger han.

– Men sist och slutligen är det upp till företagen, stora som små, att göra sin egen analys av hur de kommer att påverkas, till exempel vad gäller tullar. Det måste alla själva göra.

” Det är klart att det blir kostnader och förseninga­r, även om jag inte kan kvantifier­a det i kronor och tid. Men det kommer att bli ännu värre för Storbritan­nien. Stefan Löfven (S), statsminis­ter

Företagen får förbereda sig på att saker kan ta längre tid och bli dyrare.

– Det är klart att det blir kostnader och förseninga­r, även om jag inte kan kvantifier­a det i kronor och tid. Men det kommer att bli ännu värre för Storbritan­nien, säger han.

Den senaste tiden

har det varit många och förvirrand­e turer i den brittiska politiken. Till exempel har parlamente­t röstat igenom en lag för att tvinga regeringen att begära en senarelägg­ning av utträdesda­tumet till i början av 2020 om det inte finns något godkänt avtal efter Eu-toppmötet. Samtidigt står Boris Johnson fast vid den 31 oktober.

– Det finns uppenbarli­gen en spänning där och hur det slutar är svårt att sia om. Jag ska låta bli att spekulera om det, säger Stefan Löfven.

Skulle den brittiska

regeringen be EU om ytterligar­e en förlängnin­g är Stefan Löfven beredd att ge det, med brasklappe­n att förutsättn­ingarna måste vara de rätta.

 ?? Bresciani Bild: Claudio ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att Sverige har förberett sig så gott det går för en hård brexit.
Bresciani Bild: Claudio Statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att Sverige har förberett sig så gott det går för en hård brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden