Bohusläningen

Poliserna frias efter att ha skjutit Eric Torell till döds

- Erika Nekham/tt Marc Skogelin/tt

Det går inte att fastställa hur Eric Torell rörde sig, eller hur han stod när han träffades. Det går heller inte att slå fast turordning­en på skotten.

Nu frias två poliser för brott i samband med dödsskjutn­ingen av 20-åringen, liksom den polis som ledde insatsen.

Totalt avlossades 25 skott mot Eric Torell, en 20-årig man med Downs syndrom som rymt hemifrån tidig morgon den 2 augusti förra året. Med sig hade han ett verklighet­stroget vapen i plast, och han uppfattade­s av de poliser som mötte honom på en innergård i Vasastan i Stockholm som beväpnad och livsfarlig.

Men det är

endast två av skotten som har stått i fokus för den rättsliga prövningen av fallet. Dessa träffade Torell snett i ryggen och ett av dem var dödande. Åklagaren har ansett att de 23 första skotten avlossades inom ramen för det som kallas inbillat nödvärn, men att nödvärnsrä­tten upphörde när Torell vände ryggen till.

– Åklagaren har lagt upp sitt argument på att 23 skott var okej att skjuta, men inte de här två sista. Men det finns ingenting i vare sig den medicinska eller tekniska bevisninge­n som visar att det här de facto var de två sista skotten. Det kan lika gärna vara skott nummer 15 eller 16 eller något annat, säger Erik Lindberg, chefsrådma­n vid Stockholms tingsrätt och målets ordförande.

Just att det inte går att fastställa turordning­en på skotten är en av de faktorer som gör att tingsrätte­n väljer att fria två poliser som sköt mot Eric Torell – en 31-årig man som sköt det dödande skottet och åtalades för vållande till annans död, samt hans 36-årige kollega som sköt det andra skottet och åtalades för tjänstefel.

Rätten anser inte heller att man utifrån den omfattande utredninge­n kan slå fast hur Torell rörde sig, och hur han stod när han träffades. Det kan med andra ord alltså ha gått till på ett helt annat sätt än det åklagaren påstått.

Det är heller

inte rimligt att kräva att poliserna skulle ha stannat upp och utvärderat effekten av skotten under den korta tidsrymd det faktiskt handlar om, enligt rätten. Förloppet kan ha varat så kort tid som tre sekunder.

– Poliserna har inte upplevt att de skjutit mannen i ryggen, och det finns experter som har uttalat sig om att det kan bli tidsfördrö­jningar. Man kan uppleva att man skjuter någon framifrån, men från det att man ser det till att man avlossar skottet sker en tidsfördrö­jning, och då kan mannen ha vänt sig om, säger Erik Lindberg.

Det använda våldet har inte heller ansetts vara ”uppenbart oförsvarli­gt”.

Anton Strand företräder den 31-årige mannen, och säger att domen visar att tingsrätte­n ”med bred marginal ogillar åtalet”.

– När jag såg det här åtalet tyckte jag att man kunde se sådana luckor i bevisninge­n. Man kunde snabbt se att bevisninge­n inte utesluter andra alternativ. Jag trodde aldrig vi skulle stå med något annat resultat än det vi står med i dag, säger Strand.

Tingsrätte­n beslutar även att fria den polischef som ledde insatsen och som stått åtalad för tjänstefel. Åklagaren ansåg att han inte vidtagit de åtgärder han borde ha gjort under insatsen, men inte heller det anser tingsrätte­n vara bevisat.

– Det är inte bevisat att han handlat i strid med någon klar handlingsr­egel eller mot något fastlagd norm, utan det handlar om polisiära bedömninga­r, och där kan man ha olika uppfattnin­gar utan att någon har rätt eller fel, säger Erik Lindberg.

En nämndeman var

skiljaktig och ansåg att polismänne­n som sköt Eric Torell ska dömas för brott.

Åklagaren Martin Tidén är inte tillgängli­g för en intervju, men säger i ett pressmedde­lande att det kommer att ta tid att läsa och analysera den omfattande domen.

”Efter att jag har gjort det tar jag ställning till om jag väljer att överklaga eller inte”, säger Tidén i en skriftlig kommentar.

 ?? Bild: Ingela Landström ?? Eric Torells mamma Katarina Söderberg (i svart, till vänster) och de åtalade poliserna under rättegånge­n om dödsskjutn­ingen.
Bild: Ingela Landström Eric Torells mamma Katarina Söderberg (i svart, till vänster) och de åtalade poliserna under rättegånge­n om dödsskjutn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden