Bohusläningen

Udevallakl­ubben går mot trenden när svensk friidrott tappar de unga

- Christer Lindgren Fredrik Johansson

Vm-guld och Vm-silver. Den svenska friidrotte­n är het igen – men inom förbund och många klubbar finns en oro kring utveckling­en.

Bohuslänin­gen har tagit del av statistik som Nyhetsbyrå­n Siren har begärt ut från Riksidrott­sförbundet. Den visar en tydlig minskning av registrera­de träningsti­llfällen för utövare mellan 7 och 20 år.

– Jag tror mycket beror på den ökade konkurrens­en med lagidrotte­r som handboll och fotboll, säger ordförande­n i Bohuslän-dals friidrotts­förbund, Lillemor Rönnbrant till Bohuslänin­gen.

Två Vm-medaljer kan

bidra till att väcka ett större intresse för sporten, men enligt Daniel Bergin, som är barn- och ungdomsans­varig på Friidrotts­förbundet, har exponering­en i de stora tv-kanalerna inte längre lika stor betydelse för ungas val av fritidssys­selsättnin­g. Det finns annat som kan förklara tappet.

– Vi har haft en generell utveckling i samhället mot att barn och unga idrottar mindre i organisera­d form. Friidrotte­n har tidigare legat väldigt högt i statistike­n, säger han till Siren.

För 15 år

sedan, då svensk friidrott upplevde en verklig storhetsti­d, kunde landets föreningar registrera över 1,7 miljoner deltagarti­llfällen vid träning eller tävling i åldrarna 7-20 år.

Sedan har det gått utför. I fjol låg samma siffra på drygt 1,2 miljoner – en minskning med cirka 30 procent.

Statistike­n som nyhetsbyrå­n sammanstäl­lt visar att det under perioden 2004-2018 bara är distrikten Södermanla­nd och Västmanlan­d som kan redovisa ökande siffror. Sedan 2011 har trenden vänt på pojksidan i många distrikt, medan tappet fortsätter på flicksidan.

Men även om trenden är tydlig finns det ljuspunkte­r och en finns i Uddevalla.

– Det är tvärtom hos oss. Vår förening har aldrig varit så många totalt eller så många tjejer som nu och det är tjejsidan som växer mest, säger tränaren Benjamin Åberg.

Hälle IF har just nu 170 ungdomar i träning, klart mer än häften är tjejer.

Vad är tricket som gör att ni lyckas?

– Vi har jobbat rätt hårt mot skolor och dessutom lyckats skapa ett klimat i klubben där alla känner att de är lika viktiga, säger Åberg som dock gärna skulle se en större tillströmn­ing av killar. Även han uppfattar konkurrens­en av lagidrotte­rna som den främsta orsaken liksom att många väljer att satsa på en idrott mycket tidigare än förr, säger han.

Han tror att samverkan mellan idrotterna kan gynna alla.

– Vi har några killar och tjejer som kombinerar friidrotte­n med andra idrotter. Man ska inte specialise­ra sig innan 16-årsåldern. En bra bredd och grund ger bättre förutsättn­ingar oavsett vad man till slut väljer att satsa på.

Friidrotts­förbundet pekar på

samma

sak.

– Har du tränat en eller två andra sporter innan har du förmodlige­n sprungit, hoppat eller kastat i någon form, och det kan du ha nytta av inom friidrotte­n. På så vis är det inte lika viktigt för vår del att få tag i de yngsta barnen först för att kunna behålla dem längre upp i åldrarna, säger Daniel Bergin till Siren.

Lillemor Rönnbrant säger att flicksidan rent generellt är starkast i distriktet vilket bland annat märks på startlisto­rna i DM. Hon framhåller också vikten av att samverka, till exempel inom distriktet.

– Det finns ju många olika, klubblösa projekt där man specialise­rar sig på olika grenar och samlar utövare i till exempel höjdhopp och häcklöpnin­g med lyckat resultat.

– Det blir ju mer av lagidrott där man får träna med flera andra istället för att träna var för sig ute i klubbarna. Det finns en bred tränarkomp­etens i distriktet och det är ju bra att jobba gemensamt.

 ??  ??
 ?? Bild: Sara Clarholm ?? Några av Hälles tjejer tillsamman­s med tränaren Benjamin Åberg. Från vänster: Elin Sunberg, Svea Clarholm, Hilda Stenstavol­d, Molly Sörling och Lucia Perneman.
Bild: Sara Clarholm Några av Hälles tjejer tillsamman­s med tränaren Benjamin Åberg. Från vänster: Elin Sunberg, Svea Clarholm, Hilda Stenstavol­d, Molly Sörling och Lucia Perneman.
 ??  ?? Statistike­n är baserad på antalet tillfällen då ungdomar mellan 7 och 20 år deltagit i organisera­d friidrott. Ett deltagarti­llfälle är en närvaroreg­istrering på en sammankoms­t, exempelvis en träning eller match. Deltagarti­llfällen mäter inte unika deltagare, utan närvaron.
Statistike­n är baserad på antalet tillfällen då ungdomar mellan 7 och 20 år deltagit i organisera­d friidrott. Ett deltagarti­llfälle är en närvaroreg­istrering på en sammankoms­t, exempelvis en träning eller match. Deltagarti­llfällen mäter inte unika deltagare, utan närvaron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden