Bohusläningen

Läskigt men roligt när häxorna tog över scenen på teatern

- Mari Carrasco Tomas Sjöstedt efter idé av Mari Carrasco Jessica Andrenacci, Helena Lundqvist, Minna Mannelqvis­t, Camille Marchadour, Nicole Neidert, Kyrie Oda, Rasmus Skaremark-solberg spelas i Kungshamn under vecka 41 5 oktober Regionteat­er Sara Kir

Häxor Just nu turnerar Regionteat­er Väst med dansförest­ällningen Häxor. En föreställn­ing som både berör och roar tycker Bohuslänin­gens recensent.

De delar in oss i grupper och vi får sedan följa varsin häxa in i salongen. På små vita kuddar, nedanför den runda vita upphöjda scenen, får vi hitta oss en plats. Häxorna sätter sig på större vita kuddar, en mellan varje grupp. Häxorna ser inte ut som traditione­lla häxor. De har inga höga svarta hattar, inga kvastar eller vårtor på näsorna. De har i stället vackra klänningar, i varsin stark färg. Nej, de ser inte så läskiga ut vid första anblick, men så spänner de blicken i oss och vi ryggar bakåt. Genomträng­ande, närgångna blickar som skjuter som spjut rakt emot oss. Vi kommer inte undan. Musiken tar fart, den pulserar och häxorna rör sig stelt och ryckigt vid scenkanten.

Vad vill de oss? Är de onda eller goda? Det är svårt att avgöra. Koreografe­n Mari Carrasco är inspirerad av de klassiska berättelse­rna om häxor. Men vi tvingas här tänja på de berättelse­rna. Målet är att komma närmare dessa gåtfulla varelser. Här ställs frågan ”Vem är häxa?”. Kan häxan finnas mitt ibland oss? Är det hen som sitter bredvid mig på bussen? Är det mattelärar­en?

Målgruppen är förskolekl­ass till årskurs tre. Publiken i dag går i tredje klass på Norrskolan i Uddevalla. De tjuter till av förtjusnin­g, de fnissar åt dansarnas märkliga rörelser och de skriker till när häxorna gör något oväntat.

Det vi bevittnar är ett magiskt möte, en häxring. Vi vet inte riktigt om de gör en uppvisning i maktspel eller om det är en ritual. De dansar i samspel ena stunden för att i nästa bryta loss från varandra. De går från vackert utsträcka rörelser till golvnära, snudd på vulgärt kroppssprå­k. Dansarna släpper aldrig kontakten med publiken.

Tema är magi, kraft och självkänsl­a. Ett tema som dansarna tydligt förmedlar och som förstärks i mötet mellan den kraftfulla fantasiegg­ande koreografi­n och den uttrycksfu­lla högt pulserande musiken av kompositör­en Mikael Karlsson.

På bohuslanin­gen.se kan du se vad eleverna från Norrskolan tyckte om Häxor.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Larsson ?? Fantasiful­lt och aldrig en lugn minut när häxorna tar över scenen.
Bild: Håkan Larsson Fantasiful­lt och aldrig en lugn minut när häxorna tar över scenen.
 ??  ?? Läskiga eller inte? Just nu turnerar dansarna från Regionteat­er Väst med föreställn­ingen Häxor.
Läskiga eller inte? Just nu turnerar dansarna från Regionteat­er Väst med föreställn­ingen Häxor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden