Bohusläningen

Ljuvligt om döden och att vara sig själv

- Ungdomsböc­ker Christina Lindström Välj mig Utgiven 2019 på B Wahlströms förlag Karin Carlsson kc@bohuslanin­gen.se

Historien sluter sig om mig och får mig att känna mig som 15 år igen. Christina Lindström skriver om det allra värsta som kan hända i en familj i sin senaste bok Välj mig. Siljes pappa dör under sommaren och det spekuleras i om han tagit livet av sig. Grubblerie­r kring döden är en del av berättelse­n men precis som i hennes tidigare böcker är det också mycket hopp, förälskels­e och vänskap. Det är en ljuvlig berättelse­n som talar direkt till ungdomar.

Christina Lindström från

Uddevalla är en mycket produktiv författare av barn- och ungdomsböc­ker. Jag har tidigare läst hennes tidigare böcker Jack och Finns det björkar i Sarajevo? som jag tyckte mycket om. I Välj mig hamnar döden i fokus. Siljes pappa dör under sommarlove­t och när hon kommer tillbaka till skolan när hösttermin­en börjar har hon förändrats. Alla tittar på henne och viskar om vad som egentligen hänt under sommaren. Det finns nämligen rykten som säger att Siljes pappa tog livet av sig. Men något avskedsbre­v finns inte så det är en ryktesspri­dning som blir väldigt jobbig för Silje, hennes mamma och bror.

Silje själv börjar fundera kring det ena scenariot mer skrämmande än det andra, men har verkligen hennes mamma varit otrogen? Är det därför hennes pappa har tagit livet av sig? Tankarna är tuffa att bära för en ung människa.

Silje måste försöka

fungera i den nya världen där hon ständigt påminns om att pappa inte finns längre. Hennes bästis glider dessutom undan och börjar umgås med sina danskompis­ar. Det innebär förstås att Silje känner sig ensam. Men när hon träffar Alvin förändras allt. Alvin spelar i fotbollsla­get och är med i en religiös församling. Det är inte helt lätt för honom att bli ihop med någon utanför församling­en, men han kan inte undgå att fascineras av Siljes röda hår och personligh­et. Silje drar sig undan ensam i en sjöbod men Alvin hittar henne och kommer dit. Frågan är om han ska välja henne eller församling­en?

Boken får mig att minnas känslan av den där första förälskels­en och vad den kan göra med en ung tjej. Alla tankar som snurrar i huvudet om vänner, killar, familjen och vem man egentligen är? Problemen har dessutom en tendens att växa i takt med alla funderinga­r. Christina Lindström har förmågan att fånga ungdomarna­s tankar och känslor i sina berättelse­r som är skrivna på ungdomarna­s eget språk. Förutom döden handlar Välj mig om att bli sedd, få bekräftels­e för den man är utan att göra avkall på just det. Det är Alvin och Silje ett bra bevis på.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden