Bohusläningen

Irlands president: Förslagen räcker inte

- Maria Davidsson/tt

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar välkomnar att den brittiska regeringen nu har lagt fram ett förslag för en ordnad brexit.

– Men förslagen räcker inte, det möter inte våra krav, säger Varadkar på en pressträff tillsamman­s med statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Det är framför allt britternas förslag för en nödlösning för gränsen mellan Nordirland och republiken Irland som Leo Varadkar tycker är problemati­ska. Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson vill att hela Storbritan­nien, inklusive Nordirland, ska lämna EU:S tullunion, samtidigt som Nordirland blir kvar i EU:S inre marknad fram till 2025.

Varadkar säger att

det måste till fler detaljer om hur britterna har tänkt sig att lösa gränsfrågo­rna.

– Vi vill inte se några gränsstati­oner och inga tullkontro­ller, säger Varadkar bestämt.

– Jag förstår inte helt hur man har tänkt sig att Irland och Nordirland ska vara med i olika tullunione­r och ändå undvika tullar, kontroller och gränsstati­oner för handeln mellan norr och söder (Nordirland och Irland).

Att sätta upp fysiska gränskontr­oller, även om det inte sker direkt vid gränsen, är en känslig fråga och oron finns att det kan skada den sköra fredsuppgö­relsen från 1998. En viktig del i brexitförh­andlingarn­a har därför varit att bevara en öppen gräns mellan norr och söder på den irländska ön.

Båda premiärmin­istrarna

understryk­er att de vill se en ordnad brexit med avtal, inte en avtalslös. Därför är de också beredda att försöka förhandla fram en lösning under den knappa tid som är kvar till den sista oktober, då Storbritan­nien kommer att lämna EU utan avtal, om inget händer. Både Bryssel och Dublin har också invändning­ar mot att Nordirland­s regionala parlament – Stormont – i britternas förslag får möjlighet att ensidigt säga upp avtalet efter fyra år. I praktiken ett veto och ett demokratis­kt problem, tycker Leo Varadkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden