Bohusläningen

Johnson: Vi har visat stor flexibilit­et

- Julius Bengtsson/tt Anna Hansson/tt

” Förslagen är orealistis­ka och skadliga Jeremy Corbyn

En kompromiss som vittnar om Storbritan­niens flexibilit­et gentemot EU – så beskriver premiärmin­ister Boris Johnson sin plan för brexit i ett tal i det brittiska parlamente­t. – De här konstrukti­va och rimliga förslagen visar hur seriöst vi tar på saken, säger premiärmin­istern.

I onsdags lade Boris Johnson fram den nya planen för hur Storbritan­nien ska lämna EU. Kortfattat innebär den att Nordirland ska hållas kvar i EU:S inre marknad till år 2025 men samtidigt ingå i en gemensam tullunion med Storbritan­nien. Planen innehåller även en möjlighet för Nordirland att vart fjärde år avgöra om man vill lämna eller fortsatt vara en del av den inre marknaden.

Kritiken mot planen har inte låtit vänta på sig. Efter ett tal i det brittiska underhuset fick Boris Johson flera frågor från parlamenta­riker om vad hans plan skulle innebära för gränsfråga­n på Irland. En ledamot undrade om förslaget kommer innebära gränskontr­oller.

– Förslaget som vi har lagt fram innebär ingen sådan fysisk infrastruk­tur vid eller i närheten av gränsen – eller för den delen någon annanstans, svarade premiärmin­istern.

I sitt tal

till parlaments­ledamötern­a framhöll Johnson återigen att det brittiska folket röstat för att lämna EU och att det nu är dags att få brexit överstökat. Han påpekade också att målsättnin­gen för hans regering alltid varit att lämna EU med ett avtal.

Labourleda­ren Jeremy Corbyn ger dock inte mycket för Johnsons plan, som han beskrev som värre än den som lades fram av Theresa May, Johnsons företrädar­e.

– Förslagen är orealistis­ka och skadliga och kommer varken att accepteras av Bryssel, av denna kammare eller av det brittiska folket, sade Corbyn.

Sedan planen offentligg­jordes under onsdagen har den varken avfärdats eller tagits emot med öppna armar i Bryssel. BBC:S Europachef Katya Adler beskriver i en analys hur flera tjänstemän och politiker hon mött i Bryssel hade förväntat sig något värre.

Och den första

kommentare­n från EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier gav uttryck för en försiktigt positiv inställnin­g.

– Framsteg har gjorts, men mycket arbete återstår, sade han i onsdags.

Samma tongångar hörs även från Sveriges Eu-minister, Hans Dahlgren (S).

– Det är bra att man har kommit med ett konkret förslag. Det är också bra att man är beredd att diskutera det här så att vi kan säkerställ­a att Storbritan­nien lämnar EU under ordnade former, det tjänar vi alla på, säger han till TT.

Dahlgren tycker dock att planen har flera problemati­ska inslag.

– Dels att det ska godkännas av församling­en i Nordirland vart fjärde år, vilket innebär någon sorts vetorätt. Dessutom tänker man att Nordirland ska vara i samma tullregim som övriga Storbritan­nien, något som kräver kontroller i någon form. Det är bekymmersa­mt, säger Eu-ministern.

Under torsdagen besöker Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar Sverige. Under en presskonfe­rens med den svenske statsminis­tern Stefan Löfven lyfte han flera problem med Johnsons plan. Bland annat risken för någon form av gränskontr­oller eftersom Nordirland och Irland inte skulle räknas till samma tullzon.

Varadkar anser även att det irländska parlamente­t borde få ta ställning till planen från den brittiska premiärmin­istern.

Johnson hoppas nu att hans nya giv ska vara utgångspun­kten för brexitförh­andlingarn­a i samband med Eu-toppmötet den 17-18 oktober. Mötet beskrivs som den sista möjlighete­n för den brittiska regeringen att få till ett avtal. I vilken utsträckni­ng det brittiska parlamente­t sedan kommer att få göra sin röst hörd är högst oklart.

Under förmiddage­n i det brittiska underhuset bekräftade nämligen det konservati­va partiets majoritets­ledare i underhuset, Jacob Rees-mogg, uppgiftern­a som cirkulerad­e under onsdagen om att parlamente­t kommer att stängas ned, skriver The Guardian.

Tisdag den 8

oktober blir den sista dagen med möten i parlamente­t innan arbetet avbryts i nästan en vecka, enligt Rees-mogg.

De brittiska parlamenta­rikerna återvänder inte förrän den 14 oktober i samband med drottninge­ns tal, som motsvarar den svenska regeringsf­örklaringe­n. Därefter återstår drygt två veckor innan det är tänkt att Storbritan­nien ska lämna EU.

 ?? Bild: Kirsty Wiggleswor­th/tt/ap ?? Boris Johnson
Bild: Kirsty Wiggleswor­th/tt/ap Boris Johnson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden