Bohusläningen

”Allt de vill är att få ett bättre liv”

- Sofia Tanaka/tt

Demonstran­terna på gatorna i Irak har inget framtidsho­pp. De ser ingen annan väg till ett bättre liv än att gå ut på gatorna, bedömer Irakkännar­en Thair Ismail.

– Protestern­a kommer att fortsätta. De har inget att förlora, säger han.

Över 30 personer har dödats i uppblossan­de protester mot regeringen i Irak i veckan.

Men missnöjet med landets styre är inget nytt.

– Jag har protestera­t i tio år, och kommer att göra det tills regimen faller, säger Majid al-osmi, en av demonstran­terna, till nyhetsbyrå­n AFP.

Thair Ismail, freds

och konfliktrå­dgivare på Olof Palmes internatio­nella center, vill lyfta fram precis det som demonstran­ten ger uttryck för – att det handlar om åratal av frustratio­n över regeringen.

– Irak är ett ganska rikt land, samtidigt som polariseri­ngen har nått omfattande nivåer. Varje dag, varje vecka ökar arbetslösh­eten och fattigdome­n. Miljoner människor kan inte försörja sig, säger han till TT.

– Missnöjet har kokat hela tiden. Och om protestern­a tystas ner eller slutar kommer det att fortsätta senare.

Protestern­a är mer

spontana jämfört med liknande i andra länder, enligt Ismail. I Irak organisera­s inte motståndet mot styret av organisati­oner, eller opposition­en på samma sätt, säger han.

– Människor har förlorat den organisera­de delen av aktivismen. Opposition­en ses i stället som en del av regimen. Det är ett jättestort dilemma, och en katastrof. Den enda möjlighete­n för människor är spontana protester.

Finns det något som är annorlunda i de senaste dagarnas protester jämfört med tidigare?

– Människor har tidigare varit lite blygare kring att konfronter­as med systemet, som polisen och armén. Men just nu betraktar de polisen och armén som representa­nter för den korrupta regimen. Det bäddar för kraftigare konfrontat­ion, säger Ismail.

Simona Foltyn, journalist baserad i Bagdad, säger till BBC att de som protestera­r är en del i en gräsrotsrö­relse där mängder av olika människor ingår.

– De vill inte delta i något politiskt arbete hos partierna. De är extremt missnöjda med det politiska etablissem­anget. Allt de vill är att få ett bättre liv. De vill ha samhällsse­rvice, de vill ha jobb, och de vill att levnadssta­ndarden ska öka.

Iraks premiärmin­ister

Adil Abd al-mahdi har i ett tv-tal delvis gett demonstran­terna rätt, och även lovat politiska reformer. Thair Ismail tror inte att det kommer att lugna ner situatione­n, och understryk­er att demonstran­terna ser premiärmin­istern och regeringen som en del av ett system som inte fungerar.

– Talet betyder absolut ingenting. Landet har inte möjlighet att bete sig som han önskar, resurserna går till korruption, och en omfattande byråkrati, säger han.

 ??  ?? En av demonstran­terna i Bagdad.
En av demonstran­terna i Bagdad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden