Bohusläningen

Ingalill Sundhage:

- Trevlig helg!

Den uppmärksam­me har redan sett att kultur och nöje får mer plats i alla våra kanaler och vi satsar också hårt på livesändni­ngar

Medierna har nu för tiden fullt upp med att navigera i den digitala världen och skillnaden är stor jämfört med när vi bara hade en enda produkt – papperstid­ningen – att erbjuda. Man hör också då och då från före detta chefer 60+ i branschen, att dagens journalist­ik är inne på fel väg och tycker det var bättre förr när ett referat var ett referat och journalist­en iakttagare­n som förmedlade händelser och synpunkter. I dag får den typen av journalist­ik vika ner sig och i stället får åsikterna i journalist­iken ta över mer och mer, hävdas det i debatten. Och visst kan man fundera över varför det är så populärt när journalist­er intervjuar varandra eller när tidningar skriver om radio- och teveprogra­ms kommande avslöjande­n.

Men samtidigt vet

vi att nuet inte är som förr och ska vi ha ett existensbe­rättigande också i framtiden gäller det att möta läsarna, inte bara via flera olika kanaler utan också med flera olika uttryckssä­tt, som podcast, rörliga inslag och inte bara text och bild. Undersökni­ngar visar också att yngre personer visst läser nyheter, även om det inte är i en papperstid­ning utan i sina sociala medieflöde­n.

Men om det är som föredettin­garna också säger, att vi alltför sällan går på djupet och låter kommunikat­örerna och presstales­männen dirigera innehållet, ja då behöver vi göra något åt det. Samtidigt, ska sägas i rättvisans namn, finns det från andra håll en skarp kritik vad gäller den agendasätt­ande journalist­iken där redaktione­rna väljer vilka nyheter som den tycker är värd att lyfta.

Så hur man än vrider och vänder sig har man rumpan bak och som vanligt ligger sanningen nånstans mitt emellan.

” Utmaningen ligger i komma förbi presschefe­r och talesmän och nå personerna bakom nyheterna

Redaktione­rs ambitioner är

att skapa klarhet kring saker och ting, vi vill att läsarna ska få veta saker de inte hade en aning om och som är till nytta att veta. Reportrarn­as uppgifter och uppdrag är att granska och kartlägga men också berätta om aktuella skeenden i samhället. Det kan handla om den lilla människan som kommer i kläm eller kommuner som inte uppfyller sina åtaganden. Vi tar pulsen på näringsliv­et, föreningsl­ivet, sjukvården och vi vet också att läsarna gärna vill ta del av andra värden, som sport och kultur. Den uppmärksam­me har redan sett att kultur och nöje får mer plats i alla våra kanaler och vi satsar också hårt på livesändni­ngar där vi vill fånga allt från hur det gick på matchen till seniormäss­an som vi var ute på i härom veckan, för att ta några exempel.

Att enbart referera nyheterna är inte tillräckli­gt intressant för att nyheten ska komma igenom bruset utan vi måste berätta på ett sånt sätt att det väcker nyfikenhet. Utmaningen ligger i komma förbi presschefe­r och talesmän och nå personerna bakom nyheterna. Då får vi också en journalist­ik som gör skillnad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden