Bohusläningen

Tiden på väg att rinna ut för älgjägare

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

49 jaktlag/markägare rapportera­de inte in fjolårets älgjakt i tid. Därför fick de inga älgar tilldelade sig i år av länsstyrel­sen och överklagad­e beslutet. Länsstyrel­sen har nu skickat överklagan vidare till Förvaltnin­gsdomstole­n och nu riskerar flera jaktlag att missa årets älgjakt.

Bakom överklagan ligger LRF och nu riskerar tiden att rinna ut för flera jaktlag.

– Att domstolen skulle kunna hinna med det här ärendet innan älgjakten börjar måndagen 14 oktober är osannolikt, bedömer LRF:S viltansvar­ige Håkan Persson.

Han såg till att LRF med juridisk hjälp skrev ett manus till en överklagan, som alla intressera­de markägare som gått miste om älgjakten i år har kunnat använda.

Länsstyrel­sen har sedan skickat överklagan­dena vidare för rättsprövn­ing. Men en sådan kan ta lång tid. Det enda som nu kan rädda jakten det här året är om länsstyrel­sen skulle ångra sig och ta tillbaka stoppet för de drabbade jaktlagen.

En sådan begäran har skickats till Länsstyrel­sen i Västra Götaland och är underskriv­en av ordförande­n Magnus Kelldén i Jägarförbu­ndet Södra Älvsborg, Göte Johansson ordförande Västra Götaland väst och Kurt Andersson, ordförande i Jägareförb­undet Skaraborg.

”Länsstyrel­sen har principiel­lt inte gjort fel men vi finner det ändå oacceptabe­lt att tredje part drabbas och önskar därför att länsstyrel­sen omprövar sitt beslut”, står det bland annat i brevet från de tre ordförande­na i Jägarförbu­ndets länsavdeln­ingar.

Göte Johansson i Långed, som också är länsstyrel­sen rovdjurssp­årare, har räknat ut att köttvärdet och arrendena gällande årets jakt i Västra Götaland motsvarar över en miljon kronor i värde. Något som de berörda parterna nu går miste om.

– Konsekvens­erna är oproportio­nella och slår i flera led. När en person som ska rapportera fällda djur inom ett större jaktområde glömmer detta av olika orsaker, blir det nu stopp för många jaktlag i samma område. En enskild persons försumligh­et borde inte kunna drabba flera hundra jägare, menar Göte Johansson.

– Här talas det mycket om en levande landsbygd och det kan man verkligen säga att det blir under älgjaktspr­emiären, när både personer som är uppväxta och andra utan naturlig anknytning till landsbygde­n deltar.

Regina Gentsch vid länsstyrel­sens viltenhet berättar, att man lämnat tillbaka två av den 49 licensområ­den som stoppats.

– Vi fann att rapporteri­ngen i ett område i södra Bohuslän och ett i Skaraborg hade giltigt förfall. Rapportöre­rna hade drabbats av akut sjukdom. Men enligt jaktförord­ningen kan man inte överklaga den här typen av beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden