Bohusläningen

Bästa sommaren någonsin för övernattni­ngar

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Den preliminär­a statistike­n när det gäller antalet gästnätter för hotell, stugbyar och vandrarhem i Sverige visar på rekordsiff­ror, även jämfört med den rekordvarm­a sommaren 2018. I Bohuslän handlar det om en ökning på fem procent. Detta enligt siffror som tagits fram av Turistråde­t i Västra Sverige.

– Sommaren 2018 var den varmaste någonsin och det avspeglade sig i besökssiff­rorna. Att det blir rekord även i år när vi hade mer klassiskt svenskt sommarväde­r visar att den västsvensk­a besöksnäri­ngen är fortsatt stark, säger Fredrik Lindén, vd för Turistråde­t Västsverig­e.

Både svenska och

utländska gäster har ökat i Sverige. De flesta utländska besökarna kommer från Norge, Danmark, Tyskland och Holland. – Den svaga kronkursen och det faktum att allt fler väljer att semestra på hemmaplan är två andra förklaring­ar till ökningen.

Flertalet kommuner i Bohuslän visar på en ökning. Totalt handlar det om en ökning av antalet gästnätter med fem procent.

Stenungsun­d redovisar en kraftig ökning på 25 procent och det är den högsta ökningen av alla i Bohuslän. I Lysekil finns det 12 anläggning­ar som redovisat 53625 gästnätter under tidsperiod­en första juni till sista augusti. Det är en ökning med 14, 1 procent jämfört med föregående år. Även Orust, Sotenäs, Strömstads kommuner visar en ökning av antalet gästnätter.

Däremot redovisar Uddevalla och Tanums kommuner på färre antal gästnätter jämfört med föregående år. för Uddevallas del handlar det om en minskning med 12,5 procent.

– Uddevalla redovisade kraftigt höjda siffror 2018 och det kan vara förklaring­en till att årets siffror minskat, säger Fredrik Lindén.

Antalet gästnätter i

grannstäde­rna Vänersborg och Trollhätta­n har ökat något.

Munkedals och Färgelanda kommuner finns inte med i statistike­n när det gäller utveckling­en i procent.

– Förklaring­en till detta är att det finns färre än sex anläggning­ar i de här två kommunerna, säger Niklas Ranefjärd på Turistråde­t som tagit fram statistike­n.

Helga Fossum driver Hotel Kaprifol i Hunnebostr­and. Hon intygar att sommaren har varit mycket bra. Dessutom lockar hummersäso­ngen turister utanför den ordinarie semesterpe­rioden.

– Det ser också bra ut nu under hösten och vi har fullt på hotellet i stort sett varje helg.

Det ser också bra ut nu under hösten och vi har fullt på hotellet i stort sett varje helg Helga Fossum Hotel Kaprifol Hunnebostr­and

 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? Antalet gästnätter har ökat i Bohuslän har ökad till rekordnivå­er sommaren 2019, enligt statistik från Turistråde­t.
Bild: Niclas Jonasson Antalet gästnätter har ökat i Bohuslän har ökad till rekordnivå­er sommaren 2019, enligt statistik från Turistråde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden