Bohusläningen

Det är ett personligt och moraliskt ansvar att anmäla när politiker och tjänstemän hamnar i jäv.

- Karl af Geijerstam:

Under september månads kommunfull­mäktigemöt­e i Munkedal blev en fråga om jäv aktuell. Kristdemok­raten Fredrik Olsson yrkade bifall till en motion om att utreda ”möjlighete­rna att med hjälp av Munkedals Bordtennis­klubb marknadsfö­ra kommunen”.

Men Fredrik Olsson är också ledamot i bordtennis­klubbens styrelse. Matheus Enholm (SD) påtalade att en jävssituat­ion förelåg, vilket fick Olsson att dra tillbaka sitt yrkande och meddela att han inte skulle delta i beslutet.

Efter denna incident

har nu Olsson skrivit en motion om att alla politiker öppet bör redovisa sina engagemang i föreningar, bolag och intresseor­ganisation­er.

– Jag tycker att det är viktigt att ha en öppenhet i den här typen av frågor, säger han till Bohuslänin­gen.

Redovisnin­gar av detta slag finns i många demokratis­ka länders regelverk. Medlemmarn­a i Sveriges regering måste till exempel redovisa sina ekonomiska intressen.

Men är en sådan redovisnin­g egentligen nödvändig på kommunal nivå? I dag finns inga sådana tvingande regler. Däremot finns det jävsregler och kommunalla­gen föreskrive­r bland annat följande: ”Den som känner till en omständigh­et som kan antas utgöra jäv mot honom eller henne ska självmant uppge det.” Det finns alltså ett personligt och moraliskt ansvar att inte agera och besluta i ärenden där man själv kan gynnas av ett beslut.

Gjorde då Olsson

fel i kommunfull­mäktige? Nej, troligen inte. Jävsgrunde­rna i fullmäktig­e är smala och gäller bara gynnande av en själv eller direkt närstående. För kommunfull­mäktigeled­amöterna finns inte det som kallas delikatess­jäv eller generalkla­usulen: ”om det i övrigt finns någon särskild omständigh­et som är ägnad att rubba förtroende­t till hans opartiskhe­t i ärendet”. Däremot har nämndledam­öter ungefär samma jävsgrunde­r som finns för anställda enligt förvaltnin­gslagen.

Att lämna in uppgifter frivilligt om engagemang i föreningar och bolag kan i och för sig vara bra för transparen­sen. Men det finns inga tvingande lagregler om detta. Och de exempel som Olsson tar upp i motionen om jäv i nämnder, är ganska solklara i dag.

Därför finns det en klokskap i lagstiftni­ngen, att det är ett personligt ansvar att inte delta i beslut och handläggni­ng av ärenden där man kan gynnas. Det kvarstår, offentlig redovisnin­g eller ej.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden