Bohusläningen

Färgglada figurer kom på besök till Uddevalla

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

I söndags dök de populära Babblarna Bibbi, Babba, Bobbo, Diddi, Dadda och Doddo upp i Uddevalla. Under dagen bjöds det på två föreställn­ingar på Östrabotea­tern.

Intresset var stort bland barnen när Babblarna åter kom till Uddevalla. Just nu är de färgglada och populära figurerna som bland annat heter Bibbi, Babba, Bobbo på turné runt om i hela Sverige.

Varje generation av små barn har sina favoriter. På 50 och 60-talen var det kylskåpstr­ollen Humle och Dumle, Bamse och Pippi Långstrump som var barnens favoriter. Något senare handlade det om Drutten och Gena.

I dag är det Babblarna som är barnens favoriter. En del barn är mest förtjusta i Bibbi. Andra har någon av de andra figurerna som favorit.

Förväntnin­garna var stora på Östrabotea­tern inför söndagens föreställn­ing som fått namnet Babblarna – andra musikalen Bibbel Babbel Bubbel.

Daniella och Robin Hult hade tagit med sig barnen Aicha, Lizzandra och Luna för att titta på föreställn­ingen.

De tre barnen hade redan varsin favorit, nämligen Diddi, Babba och Doddo.

– Jag tror att en orsak till att barn tycker om Babblarna är de starka färgerna och musiken, säger Daniella Hult.

Det material som tagits fram när det gäller Babblarna följer en pedagogisk struktur och tanke, och samspelet med det lilla barnet har stor betydelse i allt från bokläsning till film. Babblarna har idag ett starkt fäste i förskolan i Sverige och många pedagoger använder de här figurerna på olika sätt i barnens språkutvec­kling.

En orsak till att barn tycker om Babblarna är de starka färgerna och musiken

Förra året hotades

hela verksamhet­en på grund av en infekterad strid om de färgglada figurerna mellan Hattens förlag och illustratö­ren Ola Schubert när det gäller upphovsrät­ten till Babblarna. Bråket slutade med att Arbetsdoms­tolen slog fast att det är förlaget Hatten som ska ha rätt till de färgglada figurerna och inte Ola Schubert. Det innebär bland annat att de filmer som lagts ut på Youtube får lov att ligga kvar där.

 ??  ??
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Skådespela­rna My Blomquist, Emil Molin och Sara Scott My Blomqvis åker runt i hela Sverige för att spela teater om de populära Babblarna. Här har de roligt tillsamman­s med Babba.
Bild: Ingvar Spetsmark Skådespela­rna My Blomquist, Emil Molin och Sara Scott My Blomqvis åker runt i hela Sverige för att spela teater om de populära Babblarna. Här har de roligt tillsamman­s med Babba.
 ??  ?? Babblaren Klonk, som spelas av skådespela­ren My Blomqvist gillar musik och dans.
Babblaren Klonk, som spelas av skådespela­ren My Blomqvist gillar musik och dans.
 ??  ?? Daniella och Robin Hult kom till föreställn­ingen tillsamman­s med barnen Aicha, Lizzandra och Luna.
Daniella och Robin Hult kom till föreställn­ingen tillsamman­s med barnen Aicha, Lizzandra och Luna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden