Bohusläningen

Motorerna mullrade i djupa skogarna

Att köra bil i skogen är inte speciellt vanligt. Men det här är ett stort intresse för de som är aktiva i föreningen Offroaders i Bohuslän.

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

De ombyggda bilarna fungerar bra i svår skogsterrä­ng. Turerna brukar gå över stock och sten, uppför backar och det är inte ovanligt att leran sprutar åt alla håll. Att det är lerigt och kladdigt är något som hör till när det är dags för skogskörni­ng som arrangeras av föreningen Offroaders Bohuslän.

Årets första skogskörni­ng vid Nigges garage som ligger sex kilometer norr om Fridhem i Uddevalla kommun lockade även förare från andra delar av Sverige. Mikael

Åslund, Fredrik Johansson och Oskar Persson hade åkt från Kil i Värmland för att delta.

– Anledninge­n till detta är att vi inte har någon plats i Värmland där vi kan köra på det här sättet. Vi brukar åka hit åtminstone ett par gånger om året, säger Mikael Åslund som var nöjd efter lördagens åktur.

De som deltog

kunde välja på att köra tre olika banor med olika svårighets­grad inne i skogen. Johnny Dauksz tog tillfället i akt att prova på sin nyinköpta Jeep. Han blev intressera­d av att köra bil på det här sättet för några år sedan när han var på besök på High Chaparall där det ordnades skogskörni­ng med drygt 700 bilar.

– Jag har höjt upp min nya bil för att den för att den ska fungera bra i skogen, säger han.

Namnet på föreningen Offroaders Bohuslän kommer från det engelska uttrycket off-road och betyder utanför vägen. Föreningen hyr en del mark i området av en privat markägare och har gjort i ordning tre olika banor i varierande svårighets­grad i skogen. De markerade banorna går över stock och sten, uppför branta backar och ner i lergropar.

– Det är inte så att man tävlar mot andra utan det handlar i stället om att testa sitt fordon och utmana sig själv, säger Jan Olsson, ordförande i föreningen.

Han äger själv ett gammalt militärfor­don med fyrhjulsdr­ift. Det var inte några problem för honom att ta sig runt en av banorna.

– Det är bra träning att köra runt i skogen på det här sättet, säger han.

Att värna om miljön är viktigt för föreningen.

– Det finns utrustning för sanering på flera platser i skogen om det skulle behövas. Jag tror att det går att ta sig fram med elbilar i skogen på det här sättet om några år.

Jan Olsson vill gärna nämna att det råder bra stämning bland medlemmarn­a i föreningen men att ett problem är att hitta ny mark där det finns möjlighet att köra på det här sättet.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Det krävs en hel del skicklighe­t och ett antal hästkrafte­r under motorhuven för att kunna framföra ett fordon i skogen.
Bild: Ingvar Spetsmark Det krävs en hel del skicklighe­t och ett antal hästkrafte­r under motorhuven för att kunna framföra ett fordon i skogen.
 ??  ?? Leran sprutade och motorerna mullrade när det var dags att ta sig förbi lergropen och upp längs den branta backen.
Bild: Ingvar Spetsmark
Leran sprutade och motorerna mullrade när det var dags att ta sig förbi lergropen och upp längs den branta backen. Bild: Ingvar Spetsmark
 ??  ?? Jan Olsson och Johnny Dauksz, aktiva i föreningen Offroaders Bohuslän, tycker om att köra bil i skogen.
Jan Olsson och Johnny Dauksz, aktiva i föreningen Offroaders Bohuslän, tycker om att köra bil i skogen.
 ??  ?? Det finns tre banor i skogen norr om Uddevalla där de som ägnar sig åt terrängkör­ning kan testa sina kunskaper.
Det finns tre banor i skogen norr om Uddevalla där de som ägnar sig åt terrängkör­ning kan testa sina kunskaper.
 ??  ?? De återkomman­de terrängkör­ningarna utanför Uddevalla lockar många intressera­de från olika platser i landet.
De återkomman­de terrängkör­ningarna utanför Uddevalla lockar många intressera­de från olika platser i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden