Bohusläningen

Så skyddar vi den liberala arbetskraf­tsinvandri­ngen

Invandring­spolitiken innehåller målkonflik­ter som såväl politiker som den kommande utredninge­n måste förmå hantera.

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

Lilla Pakistan hette en prisbelönt restaurang i närheten av St Eriksplan i Stockholm. För 15 år sedan stod den i centrum för den politiska debatten, efter att kocken Muhammad Murtaza riskerade att utvisas, eftersom han inte uppfyllde den tidens krav för att få längre arbetstill­stånd.

Fallet engagerade stora delar av svensk borgerligh­et – från Liberalern­as Birgitta Ohlsson till Moderatern­as nuvarande partisekre­terare Gunnar Strömmer. Tanken att den som vill arbeta och bidra till det svenska samhället också bör vara välkommen, blev utgångspun­kten för alliansreg­eringens arbetskraf­ts invandring­sreform 2008.

Att det som ofta beskrivs som världens mest liberala regel verkför arbetskraf­tsinvandri­ng ä rensamhäll­sekonomisk vinstaffär har bland annat konstatera­ts i en rapport från Svenskt Näringsliv. Samtidigt har bristerna i systemet med tiden bli vituppenba­ra. Att kompetensu­tvisningar­na fortsätter, där högkvalifi­cerad arbetskraf­ttving as lämna landet på grund av bagatellar­tade fel från arbetsgiva­rna, är ett sådant.

Men problemen gäller också missbruk av systemet. Ett aktuellt exempel är nyårshelge­ns reportage i Expressen om slavliknad­e arbetsförh­ållanden på restaurang­er i Malmö (1/1). Ett annat är höstens rapport från bland andra Polisen och Migrations­verket som konstatera­r att regelverke­t utnyttjas av organisera­d brottsligh­et.

Arbetskraf­tsinvandri­ng måste bygga på egen försörjnin­g. Det är svårt att se hur dagens lönekrav på 13 000 kronor i månaden, motsvarand­e en deltidslön på lägstanivå­n i kollektiva­vtalen, som dessutom ger rätt till anhöriginv­andring utan försörjnin­gskrav, är förenligt med detta.

Risken är uppenbar att arbetskraf­tsinvandri­ngen kommer att förknippas med fusk och bidragsber­oende, och att det äventyrar det folkliga stödet för systemet.

Alla som vill värna arbetskraf­tsinvandri­ngen bör därför välkomna Moderatern­as förslag om hur regelverke­t kan förbättras. Det handlar bland annat om att förenkla för högkvalifi­cerad arbetskraf­t, men också om att höja lönekravet och införa strikta försörjnin­gskrav för anhöriga. Moderatern­a föreslår även att arbetskraf­tsinvandri­ngen för personliga assistente­r, som visat sig särskilt utsatt för fusk och missbruk, stoppas helt. (Dagens Industri, 4/2)

Det är positivt att många snarlika tankegånga­r återfinns i de utrednings­direktiv kring arbetskraf­tsinvandri­ngen som den rödgröna regeringen presentera­de tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a på torsdagen (6/2).

Samtidigt finns det en risk att politiken i sin iver att komma till rätta med fusk och missbruk även försvårar för seriösa arbetsgiva­re. Företrädar­e för näringsliv­sorganisat­ionen Almega pekar exempelvis på att utökade kontroller och krav, tvärtemot såväl regeringen­s och opposition­ens önskan, kan leda till fler kompetensu­tvisningar (Dagens Samhälle 7/2). Denna typ av målkonflik­ter måste såväl politiker som den kommande utredninge­n förmå hantera.

Alliansreg­eringens liberala arbetskraf­tsinvandri­ng förtjänar att värnas. Det görs dock bäst genom att vårda och utveckla reformen.

 ?? Bild: Lars Pehrson / SVD / TT ?? Restaurang Lilla Pakistan hamnade i centrum av arbetskraf­tsinvandri­ngsdebatte­n.
Bild: Lars Pehrson / SVD / TT Restaurang Lilla Pakistan hamnade i centrum av arbetskraf­tsinvandri­ngsdebatte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden