Bohusläningen

De som inte har rätt att vara i landet måste lämna

- Ann-sofie Alm (M) riksdagsle­damot för Västra Götaland Norra

En reglerad invandring kräver att vi talar om återvändan­de som en naturlig del av migrations­politiken. Alla som söker uppehållst­illstånd i Sverige kommer inte få det beviljat.

Delmi, Delegation­en för Migrations­studier, visar i sin rapport på att hälften av dem som fått nej på asylansöka­n återvänder inte frivilligt. Det är en mycket oroande utveckling, som pågått under flera år.

Det leder till att hela tilltron till asylsystem­et äventyras och skuggsamhä­llena, där människor utnyttjas och kriminalit­et är den enda vägen till försörjnin­g, ökar och blir en del av vardagen.

Alla berörda myndighete­r måste vara tydliga och informera om återvändan­det från dag ett. Det finns inget gott i att väcka falska förhoppnin­gar.

Det finns något oerhört orättvist i att låta människor tro att de ska få bygga en framtid i Sverige, för att sedan, vad som kan uppfattas som plötsligt, dra undan mattan på dessa människor. Jag hävdar att mycket lidande sker helt i onödan på grund av regeringen­s politik.

Från vänsterhål­l påtalas att det är hårt och kallt när vi säger att ett ja ska vara ett ja, och ett nej ska vara ett nej. Men i verklighet­en är det betydligt mer humant att ställa krav och ha tydliga regelverk.

Det ska vara klart för var och en vilka rättighete­r och skyldighet­er man har i Sverige. Den som nekas ett uppehållst­illstånd är skyldig att lämna Sverige och den som beviljas ett uppehållst­illstånd har rätt att bli del av vår gemenskap.

Ingen ska behöva må dåligt för att den svävar i ovisshet i asylproces­sen, eller på grund av besvikelse och frustratio­n fastna i de tillstånds­lösa skuggsamhä­llena.

Det är en falsk godhet att upprätthål­la falska förhoppnin­gar. Jag tänker inte minst för de unga människor som omfattas av gymnasiela­gen. Lagen är inhuman, orättvis och orimlig, men regeringen tar inget ansvar.

Det finns mycket inom migrations­politiken som regeringsp­artierna misslyckat­s med att komma överens om. Moderatern­a arbetar konstrukti­vt och målinrikta­t för att återställa trygghet, ordning och reda och vi har många förslag för att nå dit.

• Listan med så kallade

säkra länder måste fastställa­s snarast. Regeringen har tagit ologiskt lång tid på sig att få fram den. Asylproces­sen ska gå fort för personer från säkra länder. • Länder som inte vill ta

emot sina medborgare som ska utvisas från Sverige borde heller inte få svenskt bistånd. • I dag är förvaren så fulla att när polis kommer med en prioritera­d person som ska utvisas måste någon annan på förvaret släppas ut. Polisen kräver därför dubbelt så många platser. Moderatern­a budgeterar 200 miljoner kronor mer till nya förvarspla­tser. • Moderatern­a vill förlänga preskripti­onstiden vid ett avslagsbes­lut till tio år. Idag kan man söka om efter fyra år utan att man kanske ens lämnat landet. Det är för kort tid

• Kommuner ska inte

kunna få ge bistånd till människor som är tillstånds­lösa och vistas här illegalt.

För att integratio­nen och migratione­n ska fungera måste även återvänd andepoliti­ken bli tydlig och konsekvent:

Ett ja ska vara ett ja, och ett nej ska vara ett nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden