Bohusläningen

Vi måste skapa fler vårdplatse­r på sjukhusen

- Jan Alexanders­son (V) opposition­srådsersät­tare Västra Götalandsr­egionen Johan Alexanders­son

Ibland blir politiken, förtroende­uppdraget och beslutsfat­tandet så personligt brännande. Jag är ledamot i regionfull­mäktige för Vänsterpar­tiet och sitter därför idag, 4 februari, på Regionfull­mäktige.

Debatt pågår om vårdplatsb­risten och med Sahlgrensk­a sjukhuset i fokus. Samtidigt, något surrealist­iskt, så pågår verklighet­en därute. Min son Johan, född med funktionsn­edsättning­en ryggmärgsb­råck, ringer och säger att den efterlängt­ade operatione­n för att ta bort njursten är inställd på grund av vårdplatsb­rist. Inställd med bara några timmars varsel, vilket för Johan får konsekvens­er för den personliga assistanse­n. Regeln är att sjukhusvis­telse inte ger rätt till personlig assistans så assistente­rna ”permittera­s” under den planerade sjukhusvis­telsen. När en operation ställs in krävs en stor apparat att få igång assistans dygnet runt igen.

Alla som drabbats av njursten vet vilka smärtor det innebär. Johan har väntat sedan oktober 2018 på att få lindra den smärta som styr hans liv varje dag. Operatione­n är möjligen något mer komplicera­d än andras, men att behöva utstå väntetid på mer än ett år är inte acceptabel­t för någon. Johans komplikati­oner gör det omöjligt att utnyttja vårdgarant­in. Privata sjukförsäk­ring är inte heller ett alternativ. Johan får inte teckna en försäkring. Han behöver för mycket vård och privata försäkring­sbolag vill ha de friskaste kunderna som de hoppas tjäna pengar på. Även privata sjukvårdsf­örsäkringa­r debatteras på Regionfull­mäktige på initiativ av Vänsterpar­tiet. För att vi i Vänsterpar­tiet ser att den jämlika vården urholkas när marknadskr­afterna sätter vård efter behov ur spel.

Johans samtal och hans nedstämda röst ringer i öronen. Hans situation är naturligtv­is inte unik. Många får ett liknande samtal varje dag. Det är ett bevis på att vård efter behov inte fungerar idag. Hade vården getts rimliga förutsättn­ingar hade de med stora vårdbehov varit prioritera­de och inte behövt utstå år av onödigt lidande. Vänsterpar­tiet lyfte idag återigen behov av att sjukhusen ges rätt förutsättn­ingar. De blågrönas effektivis­eringar leder till att vårdplatse­r stängs och personalst­yrkan minskas. Vänsterpar­tiet tycker att vi ska behålla den kompetenta personal vi har i vården, så att inte patienter drabbas.

Om den blågröna ledningen verkligen menar att vård ska ges efter behov så hoppas jag och Johan att det blir så i verklighet­en. Johan och andra, med smärta och stora vårdbehov, ska inte behöva få ett samtal om inställd operation på grund av brist på vårdplatse­r.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Korridor på Sahlgrensk­a. Debattören kritiserar neddragnin­g av vårdplatse­r i regionen.
Bild: Meli Petersson Ellafi Korridor på Sahlgrensk­a. Debattören kritiserar neddragnin­g av vårdplatse­r i regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden