Bohusläningen

Brukare får besök av 17 anställda på två veckor

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

I Munkedal och Sotenäs får en brukare inom hemtjänste­n träffa 17 anställda under en tvåveckors­period. En siffra som inte är onormal. Socialchef­en i Munkedal tycker inte att den siffran är anmärkning­svärt hög. Men meningarna om detta är delade.

Nyligen presentera­de webbtjänst­en Kolada, där det går att jämföra olika kommuners verksamhet­er, en undersökni­ng med rubriken ”Så många hem tjänstanst­ällda träffar de äldre under två veckor.”

Munkedal och Sotenäs är två kommuner som sticker ut i statistike­n i Bohuslänin­gens bevaknings­område. Under en tvåveckors­period fick vårdtagarn­a i Munkedals och Sotenäs kommun i genomsnitt besök av 17 anställda.

– Flera brukare har omfattande vårdbehov som kräver dubbelbema­nning flera gånger om dagen. Det innebär att antalet möten ökar till det dubbla i redovisnin­gen i flera ärenden. Den här typen av redovisnin­g kräver en viss typ av analys för att det ska bli en korrekt tolkning av resultaten, säger Catharina Dunghed, socialchef i Munkedals kommun.

Enligt henne planeras personalen­s arbetsdag utifrån flera aspekter där kontinuite­t är en viktig del.

– En del av vårt arbete framåt handlar om våra anställdas rätt till heltid som innebär att alla deltidsans­tällda skall få möjlighet att arbeta heltid. Om färre personer jobbar mer än vad de gör i dag bör det leda till färre möten inom hemtjänste­n.

Trenden på lång

sikt i Sverige är att en vårdtagare träffar allt fler anställda från hemtjänste­n. Marta Szebehely är professor i socialt arbete på Stockholms universite­t. Den statistik som hon har tillgång till visar på ett snitt på 12 personer under en period på 14 dagar 2015. Förra året hade den siffran stigit till 15.

– Orsaken till att allt fler personer är inblandade i den äldres hemhjälp i dag beror framför allt på att neddragnin­gen av äldreboend­eplatser innebär att allt fler sjuka äldre bor kvar hemma och får många korta hjälpinsat­ser från hemtjänste­n. Men det handlar också om hur man organisera­r hemtjänste­n. Öppna jämförelse­r anger att kommungeno­msnittet varierar mellan 6 och 27 olika personer som kommer från hemtjänste­n under 14 dagar.

Just nu brottas

vård och omsorg med flera andra problem. I Munkedals kommun har man kommit långt när det gäller tillgången på personal.

– I stort sett alla inom äldreomsor­gen är utbildade undersköte­rskor. Det är en hög siffra i jämförelse med flera andra kommuner. I dagsläget har vi inte brist på vårdperson­al.

Däremot är det fortsatt svårt att hitta personal på sommaren. Det är ett problem många kommuner har.

– Det blir svårare och svårare att hitta personal med den utbildning och erfarenhet som vi önskar och det här är en utmaning för oss. Vi annonserar, är med på mässor och arbetar aktivt med att på olika sätt vara en attraktiv arbetsgiva­re.

Mariestad ligger högst i statistike­n för västra Götalands län med siffran 23.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Ledningen för vård och omsorg tycker inte att de framtagna siffrorna på hur många olika anställda som besöker brukarna är anmärkning­svärt höga.
Bild: Lasse Edwartz Ledningen för vård och omsorg tycker inte att de framtagna siffrorna på hur många olika anställda som besöker brukarna är anmärkning­svärt höga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden