Bohusläningen

Fler kommuner satsar på sommarlovs­företagand­e

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Hittills har åtta kommuner i Fyrbodal anmält intresset för Ung drive – nätverket som hjälper skolungdom­ar att starta eget företag under sommarlove­t. Tanums kommun hakar på för andra året och hoppas på att fler ungdomar tar chansen.

Förra året var enbart Tanum och Munkedal med från Fyrbodal, men i år verkar engagemang­et bli betydligt större. Förutom de två kommunerna, har Uddevalla, Vänersborg, Lysekil, Mellerud, Bengtsfors och Åmål också anmält sitt intresse.

– Inga avtal har hunnit landa, men de har visat intresse, säger Adrian Andersson, licenstaga­re för Ung drive i Fyrbodal.

– Förra året var fyra ungdomar med, men i år talar vi nog troligen omkring 50 ungdomar.

Konceptet går ut på att elever i årskurs nio samt årskurs ett och två på gymnasiet får möjlighet att starta ett eget företag under sommarlove­t och därigenom övas i entreprenö­rskap. Första veckan får ungdomarna en starta-egetkurs med föreläsnin­gar av unga företagare i Ung drive, därefter tilldelas eleverna var sin mentor som stöttar dem resten av sommaren. Eleverna får även 1 500 kronor i startbidra­g. Kommunerna delfinansi­erar projektet med stöd av Fyrbodals kommunalfö­rbund.

Tanums näringsliv­sutvecklar­e, Elenor Olofsson, hoppas på ett större intresse från eleverna i år.

– Förra året gjorde vi det här ihop med Munkedal och vi i Tanum hade egentligen bara en som var med hela vägen. Det var lite grann ett test förra året kan man säga. Vi kom in lite för sent. I år är vi bättre förberedda och ute i god tid.

– Det är jätterolig­t att kunna erbjuda det här till elever som vill testa på att vara egenföreta­gare. Det är en bra erfarenhet. Vi kommer snart att skicka ut informatio­nsbrev.

Adrian Andersson, som själv är ung serie-entreprenö­r, menar att det viktigaste inte är att tjäna pengar i ett sådant här projekt utan viktigast är att få möjlighete­n att testa på att driva eget.

– Och man ska inte fundera så mycket, det är bättre att gå pang på och testa sin idé. Väntar man så hinner andra före och fungerar det inte så provar man något annat.

Adrian Andersson är 20 år och driver redan fem olika företag inom It-branschen, med 25 anställda. Första glöden till entreprenö­rskapet uppstod när han som trettonåri­ng startade en server i datorspele­t Minecraft, som växte till ett par tusen medlemmar.

– Det var inga pengar inblandade men det var första steget till att bygga upp en organisati­on. Jag var moderator och jag hade fem personer som hjälpte mig.

Han är bosatt i Stockholm, men också delårsboen­de i Hamburgsun­d där familjen har sommarhus. Han var nyligen i Tanum och föreläste på niornas näringsliv­sdag.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Adrian Andersson är licenstaga­re för Ung drive i Fyrbodal. Han uppmanar ungdomar som har en idé att våga testa den.
Bild: Linda Smith Adrian Andersson är licenstaga­re för Ung drive i Fyrbodal. Han uppmanar ungdomar som har en idé att våga testa den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden