Bohusläningen

Elbilar involverad­e i fler olyckor

- TT

Elbilar och i synnerhet Tesla, är inblandade i fler olyckor än andra bilar, visar skaderappo­rter från danska försäkring­sbolag. Snabbare accelerati­on pekas ut som en orsak.

– Det är lite som att köra radiobil, säger Jens Røpke vid försäkring­sbolaget Topdanmark.

En rundringni­ng som den danska tidningen Politiken har gjort bland Danmarks största försäkring­sbolag ger en samstämmig bild. Elbilsägar­e anmäler oftare skador än ägare till andra fordon.

Topdanmark uppger att elbilar är involverad­e i 20 procent fler tillbud än andra biltyper. För Tesla är siffran 50 procent. En hel del av skadorna kommer av att bilen kört in i en betongpela­re i parkerings­garaget eller i carporten därhemma, enligt Jens Røpke, chef för produktutv­eckling vid Topdanmark.

– Det sker förmodlige­n för att elbilar accelerera­r snabbt och det

Det är lite som att köra radiobil

Jens Røpke

kan överraska föraren, säger Jens Røpke till tidningen.

Codan, som är Teslas officiella försäkring­spartner i Skandinavi­en, ser samma tendens. Siffrorna från Norge, där det finns betydligt fler elbilar än i de övriga nordiska länderna, visar att hälften av alla nya elbilar drabbas av skada under det första året. För andra bilägare är siffran 25–30 procent.

– Det är tydligt att folk behöver vänja sig vid att det sker något helt annat när man trycker på gaspedalen i en elbil, säger Søren Friis vid Codan.

Tesla säger i ett mejlsvar till Politiken att en orsak kan vara att många kunder byter från kortare och smalare bilar, vilket kräver tillvänjni­ng hos föraren.

Anders Fjendbo Jensen vid Danmarks tekniska universite­t ser en annan orsak bakom elbilarnas överrepres­entation i olycksstat­istiken: Fler män kör elbil, och män tenderar att ta större risker.

Danska myndighete­r har ingen statistik över hur elbilar klarar sig i den generella olycksstat­istiken, så därför är det okänt hur ofta elbilar är inblandade i allvarliga olyckor med personskad­or.

 ?? Bild: Ole Berg-rusten ?? Statistik visar att ägare till hälften av alla nya elbilar i Norge drabbas av skada under det första året.
Bild: Ole Berg-rusten Statistik visar att ägare till hälften av alla nya elbilar i Norge drabbas av skada under det första året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden