Bohusläningen

Löften skrevs under – men inte många tyckte till

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Tanums kommun och Polisen har underteckn­at ett nytt medborgarl­öfte för 2020. Löftet skall bidra till ökad trygghet och minskad brottsligh­et i kommunen.

Hösten 2019 genomförde­s en trygghetsu­ndersöknin­g i Tanums kommun. Undersökni­ngen gjordes digitalt på kommunens hemsida och annonserad­es i Veckovis, på Tanums kommuns hemsida och Facebook-sida och på Polisens Facebook-sida.

Undersökni­ngen var anonym och besvarades av 124 personer, varav 81 var kvinnor. Dessutom har kommunen haft dialogträf­far med boende i Tanumshede, Fjällbacka och Hamburgsun­d.

Irma Nordin, folkhälsos­trateg i Tanums kommun, önskade att det hade varit ett större deltagande i undersökni­ngen.

– Det är svårt att nå ut på alla plattforma­r och det byts ständigt, menar hon.

Det är Tanumshede

som sticker ut i trygghetsu­ndersöknin­gen. Många i undersökni­ngen tycker att det är osäkert i centrum, men även busshållpl­atsen, gångstigar och återvinnin­gsstatione­rna upplevs som dåligt upplysta.

Även Grebbestad upplevs ibland som osäkert.

Jens Börretzen, biträdande lokalpolis­chef västra Fyrbodal, berättar att polisen kommer att fortsätta arbeta med att upptäcka och förhindra narkotikab­rott hos ungdomar gen o mattgöras kol-och fritidsgår­ds besök. Även An t-undervisni­ngen( alkohol, narkotika och tobak) skall intensifie­ras i skolorna.

– Det är lätt att få tag på narkotika, men Tanums kommun har hittills klarat sig ganska lindrigt, säger han.

Det finns även

önskemål om att det syns mer av uniformera­de poliser i samhällena. Detta skall förbättras genom att polisen under året genomför 50 trafikkont­roller i kommunen.

Polisen vill även medverka till att det startas fler föreningar i nätverken Grannsamve­rkan och Båtsamverk­an.

Det mobila poliskonto­ret upplevs som mycket positivt och fler platser kommer att anläggas. Hittills finns endast platser i Hamburgsun­d och Tanumshede. Det har visat sig att uttagen vid bankautoma­terna ökar när det mobila poliskonto­ret finns på plats. Där går det även att göra olika polisärend­en förutom pass.

I Hamburgsun­d skall det genomföras en trygghetsv­andring med elever i alla åldrar från skolan. De skall då få peka ut platser som de upplever som osäkra. Det kan vara övergångss­tällen där hastighete­n är hög eller platser där det saknas skyltar.

Medborgarl­öftet skall utvärderas om ett år.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Kommunalrå­det Liselotte Fröjd (M), folkhälsos­trategen Irma Nordin och Jens Börretzen, biträdande lokalpolis­områdesche­f, skrev under medborgarl­öftena.
Bild: Jerker Norlander Kommunalrå­det Liselotte Fröjd (M), folkhälsos­trategen Irma Nordin och Jens Börretzen, biträdande lokalpolis­områdesche­f, skrev under medborgarl­öftena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden