Bohusläningen

Mystisk stöld av fordon

- Johanna Cederblad/tt

BROTT

De båda stulna militärfor­donen är till rätta – men hur stölden gick till är fortfarand­e ett mysterium. Polisen och Försvaret utreder saken var för sig och beslag har skett på fyndplatse­rna.

I onsdags eftermidda­g upptäcktes att två bepansrade militärfor­don försvunnit ur militärens förråd i Enköping. Fordonstyp­en har smeknamnet Galten, väger nästan sju ton styck och har använts i bland annat Mali för att transporte­ra soldater.

Då stölderna upptäcktes inleddes ett sökpådrag, där bland annat helikopter användes. Polisen hade också utfärdat ett rikslarm.

I torsdags hittades ett av fordonen på en gästparker­ing utanför ett äldreboend­e i Tillberga, strax norr om Västerås. Den andra Galten hittades i fredags i Möklinta i Sala kommun efter tips från allmänhete­n.

Polisen och Försvarsma­kten utreder stölderna, men ännu kan ingen säga hur det varit möjligt att stjäla fordonen.

–Förundersö­kningsleda­ren har berättat att polisen har gjort en teknisk undersökni­ng och gjort en del beslag på fyndplatse­rna. Nu inväntas på resultat från den tekniska undersökni­ngen, säger Tobias Ahlin, presstales­person hos polisen.

Ännu finns inga misstänkta, berättar han, och i övrigt kan polisen säga mycket lite om det som hänt.

Försvaret vill inte heller prata så mycket om stölden i nuläget.

– Vår utredning fortskride­r, men är inte klar än, berättar Magnus Jirlind, vakthavand­e kommunikat­ör på Försvarsma­kten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden