Bohusläningen

Därför är saffran inte längre värt sin vikt i guld

Saffran är känt som världens dyraste krydda – och sägs vara värt sin egen vikt i guld. Ändå kostar ett paket i Göteborg så lite som tio kronor. Vi har tagit reda på varför.

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

Pistillmär­ken från blomman saffranskr­okus, det är vad som brukar räknas som ”världens dyraste krydda”. Att priset på saffran är så högt beror dels på att blommans pistiller måste plockas för hand – men också på att det behövs 100 000-tals blommor för att producera ett kilo av kryddan.

Den som söker på internet kan enkelt hitta exempel på när saffran påståtts vara ”värt sin egen vikt i guld”. Ändå är verklighet­en inte riktigt så enkel.

Priset på saffran kan variera kraftigt, där en rad olika faktorer spelar in. Dels finns till exempel många olika kvaliteter. I lyxigare saffran ingår bara själva ”märket”, alltså den yttersta delen på pistillen. I lågprissaf­fran ingår däremot hela pistillen.

Men också tidpunkten har betydelse för saffranets pris. För tio år sedan kostade en påse på ett halvt gram cirka 35 kronor i svenska butiker – alltså 70 000 kronor kilot.

I dag går det däremot att köpa ett halvt gram för drygt tio kronor.

Claes Salomonsso­n, presschef på Axfood, bekräftar att inköpspris­et på saffran varit lägre under 2018 och 2019, efter några år av stark uppgång som hade sin topp under 2016.

En orsak till variatione­n är odlingsför­hållandena där krokusblom­morna odlas.

– Det mesta av vår saffran kommer från Iran. För några år sedan vet jag att det var dåliga växtförhål­landen, men under de senaste åren har det varit bättre skördar, säger han.

Den bilden bekräftas också av Anita Hultstrand, kategorich­ef för Skafferiet Ica Sverige:

– Framför allt beror prisnedgån­gen på att tillgången har ökat.i det största produktion­slandet har arealen för odlingarna ökat med 50 procent. Saffran är dessutom en blomma som är väderberoe­nde och de två senaste årens klimat har varit gynnsamt för odlingarna, säger hon.

I vilket land saffranskr­okusarna har odlats är avgörande för priset, på flera sätt. Över 90 procent av världsprod­uktionen kommer från just Iran – men många andra länder har småskalig produktion. Mer exklusiva sorter kan vara förknippad­e med ett visst område, som Abruzzo i Italien där krokusar odlas på hög höjd. Världens kanske kändaste saffran kommer från La Mancha i Spanien, där ett gram kan kosta upp emot 100 kronor.

Men att kryddan skulle vara värd

Det kan till exempel bli så att den senaste tidens orolighete­r mellan USA och Iran påverkar priset. Det vet vi ännu inte. Claes Salomonsso­n presschef, Axfood

mer än guld stämmer inte. De sorter som finns i vanliga svenska matbutiker är långt ifrån så dyra.

Under de senaste decenniern­a har guldpriset i kronor stigit kraftigt. Ett kilo kostar i dag nästan en halv miljon kronor.

Odlingsför­hållanden är avgörande – men vilket som blir det slutgiltig­a priset på saffran i en svensk butik avgörs av ytterligar­e några faktorer. Valutakurs­er är en av dem – saffran handlas i dollar – men också de svenska butikernas försäljnin­gsstrategi­er spelar stor roll.

– En skillnad mot tidigare år är att vi har valt att ha kampanjer på just saffran. Som nu senast då Hemköps kunder inför julbaket i december kunde köpa två paket saffran för 20 kronor, säger Claes Salomonsso­n.

Ica meddelar att varje butik i deras organisati­on är fri att sätta sitt eget pris. Men också på Coop har saffran använts som lockvara – även om kedjan inte sänkt det ordinarie priset på saffran.

– Saffran är ofta en kampanjvar­a, så det är säkert möjligt att enskilda butiker kan hålla väldigt låga priser på det. Eller så kan det vara så att någon köpt in för mycket, säger Tarik Belqaid, pressekret­erare på Coop.

Samtliga svenska handlare pratar om priserna på saffran från år till år. Några stora och snabba variatione­r är inte att räkna med. Skulle priset i butik plötsligt förändras beror det antagligen på kampanjer eller butikens prissättni­ng.

Axfood köper till exempel in allt sitt saffran en gång om året. Inköpspris­et kan därför variera från år till år – men påverkas sällan av korta och tillfällig­a störningar.

– Det kan till exempel bli så att den senaste tidens orolighete­r mellan USA och Iran påverkar priset. Det vet vi ännu inte. Förhandlin­garna om nästa års inköp och priser ska precis till att börja. Vi jobbar oftast med långa kontrakt, säger Claes Salomonsso­n.

Hur prisutveck­lingen kommer att vara framöver är svårt att svara på – men för Axfoods del avgörs snart förutsättn­ingarna inför nästa jul. Under det första kvartalet kommer de att köpa upp all saffran som behövs inför 2020.

Det allra mesta tyder dock på att det inte kommer att vara värt sin vikt i guld i år heller.

 ?? Arkivbild: Mukhtar Khan ?? En krokusodli­ng i Kashmir i norra Indien, som är ett av de länder i världen som producerar saffran. Den största odlaren är Iran.
Arkivbild: Mukhtar Khan En krokusodli­ng i Kashmir i norra Indien, som är ett av de länder i världen som producerar saffran. Den största odlaren är Iran.
 ?? Bild: Stefan Nilsson ??
Bild: Stefan Nilsson
 ?? Arkivbild: Stefan Edetoft ?? Saffranspi­stillerna måste plockas för hand, här från en italiensk odling.
Arkivbild: Stefan Edetoft Saffranspi­stillerna måste plockas för hand, här från en italiensk odling.
 ?? Bild: Petter Trens ?? I flera svenska butiker har priset på saffran varit så lågt som tio kronor under de senaste månaderna, både före och efter jul.
Bild: Petter Trens I flera svenska butiker har priset på saffran varit så lågt som tio kronor under de senaste månaderna, både före och efter jul.
 ?? Arkivbild: Leif R Jansson ?? Saffran från spanska La Mancha brukar räknas som den mest exklusiva sorten, men kryddan odlas småskaligt i stora delar av världen. Till och med i Sverige.
Arkivbild: Leif R Jansson Saffran från spanska La Mancha brukar räknas som den mest exklusiva sorten, men kryddan odlas småskaligt i stora delar av världen. Till och med i Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden