Bohusläningen

Här finns de högsta studieskul­derna

- Marie Kennedy och TT ekonomi@gp.se

Solna och Stockholm toppar med högst genomsnitt­lig studieskul­d. Göteborg ligger på 163 500 kronor i snitt. Största kronofogde­kraven från CSN i Västsverig­e är i Färgelanda, Töreboda och Svenljunga, visar nya siffror från CSN.

I veckan får drygt 1,6 miljoner människor som lånat pengar vid Centrala studiestöd­snämnden (CSN) veta hur mycket de är återbetaln­ingsskyldi­ga. Högst genomsnitt­liga studieskul­der har boende i Solna, Stockholm, Lund och Uppsala kommun.

Göteborgs kommun hamnar inte i topp, men landar på en genomsnitt­lig studieskul­d på 163 500 kronor, följt av Mölndal och Partille.

De med lägst skuldnivå återfinns i Ljusnarsbe­rg, Filipstad, Olofström och Munkfors för riket.

I Västra Götaland

är kommunerna med lägst skuldnivå Tidaholm, Gullspång och Töreboda.

– Vi brukar säga att det här är en spegling av samhället i stort. De som bor i storstäder­na och där det finns lärosäten har oftast en högre utbildning­snivå. Eftersom det finns ett större utbud av arbeten som kräver högre utbildning där påverkar det skuldsättn­ingen och hur många som studerar, säger Maria Edström, avdelnings­chef vid CSN.

Ljusnarsbe­rg tillhör också de kommuner som har högst andel studielånt­agare med betalnings­anmärkning­ar hos Kronofogde­n.

I Västra Götaland återfinns de studielånt­agare med störst krav från Kronofogde­n i Färgelanda, Töreboda och Svenljunga. I samtliga av de västsvensk­a kommunerna är de över 15 procent av studielånt­agarna som har kronofogde­krav.

Antalet personer som

har problem att betala av sin skuld minskar dock. Vid årsskiftet handlade det om 79 602 personer, motsvarand­e 5,8 procent av de återbetaln­ingsskyldi­ga, som hade betalnings­anmärkning­ar hos Kronofogde­n gällande studieskul­der. Det är en minskning med 1 200 personer sedan början av 2019. Maria Edström bedömer att den här utveckling­en hänger ihop med högkonjunk­turen som varit.

– Vid en högkonjunk­tur har människor bättre ekonomi och man har större möjlighete­r att betala av på sina lån. Sedan har vi också haft både uppsökande kontakt och informatio­nsinsatser för att människor inte ska behöva ramla över till Kronofogde­n, säger hon.

Den genomsnitt­liga skulden för låntagare i Sverige var vid årsskiftet cirka 141 000 kronor och när Sverige nu går in i en förväntad lågkonjunk­tur tros antalet studerande att öka.

– Det går inte att säga med säkerhet hur det kommer att se ut, men oftast i tider av lågkonjunk­tur och när det finns färre möjlighete­r till jobb, då brukar fler studera. Man passar på att studera och bygger på kunskap för att bli anställnin­gsbar, säger Maria Edström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden