Bohusläningen

Sas-strejk kan tas upp i EU:S domstol

- Niklas Svahn TT Källa: Hallå konsument

Resenärer som krävt ersättning från SAS när de drabbades av pilotstrej­ken kan bli ett fall för EU:S domstol. Utgången i målet kommer att få prejudicer­ande betydelse för ett stort antal passagerar­e.

Under den sju dagar långa strejken i våras förra året tvingades SAS att ställa in närmare 4 000 flygningar. Många resenärer har efter det sökt ersättning av flygbolage­t.

Allmänna reklamatio­nsnämnden (ARN) gjorde i slutet av augusti bedömninge­n att passagerar­na inte hade rätt till ersättning. Detta eftersom flygbolage­n inte är skyldiga att betala om förseninge­n beror på ”extraordin­ära omständigh­eter” enligt EU:S flygpassag­erarförord­ning.

– Vi har gjort bedömninge­n att pilotstrej­ken är just en sådan extraordin­är händelse att flygbolage­t kan vara undantaget från att betala den här standardis­erade Eu-kompensati­onen, sa Marcus Isgren, ordförande och chef för ARN till TT.

Men nu har Attunda tingsrätt begärt att EU:S domstol kommer med ett förhandsav­görande om just tolkningen av ”extraordin­ära omständigh­eter”.

Anledninge­n till att tingsrätte­n kompensati­on och skadestånd.

EU har fastställt bestämda belopp för kompensati­on:

250 euro, 400 euro eller 600 euro.

Den inställda flygningen­s sträcka avgör kompensati­onen.

Kompensati­on kan ges om en resenär blir mer än tre timmar försenad till resmålet.

Undantag finns och beloppen kan i vissa fall halveras. Bland annat när du fick informatio­nen om det inställda flyget har betydelse. Vid extraordin­ära händelser har du inte rätt till ersättning.

begär ett förhandsav­görande är att det saknas vägledande beslut från EU:S domstol om en lagenligt inledd strejk utgör en ”extraordin­är omständigh­et”.

Utgången i målet kommer att få prejudicer­ande betydelse för ett stort antal andra passagerar­e som har begärt ersättning av SAS på grund av strejken.

I väntan på beslut från EU:S domstol skjuts målet upp i Attunda tingsrätt.

 ?? Arkivbild: Gorm Kallestad ??
Arkivbild: Gorm Kallestad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden