Bohusläningen

17 olika ansikten på två veckor – vårdtagare­s vardag

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se

Munkedal: Det blir allt vanligare att vårdtagare träffar ny personal när hemtjänste­n kommer på besök. I Munkedal och Sotenäs kan det vara så att en brukare får träffa 17 olika anställda under en tvåveckors­period.

Varje vecka träffar Lilly Höglind och hennes sambo Roger Andersson, bosatta i norra delen av Munkedals kommun, ett antal personer som arbetar inom hemtjänste­n. De två pensionäre­rna tycker inte att det är för många personer som kommer hem till dem och är nöjda med den hjälp de får.

I Munkedal får vårdtagarn­a i genomsnitt besök av 17 anställda under en tvåveckors­period. Det är en hög siffra, men ingenting som Lilly Höglind tycker är jobbigt.

– Jag känner de flesta som kommer hit och det brukar inte vara några problem, säger 86-åriga Lilly som har haft hemtjänst i 20 år efter en stroke.

De som arbetar

i hemtjänstg­ruppen i Hällevadsh­olm och Dingle brukar göra mellan 15 och 20 besök hos olika vårdtagare i den norra delen av Munkedals kommun. Den här dagen är det Michael Åberg och Elvira Eriksson som kommer på besök till det gamla paret.

– Jag är egentligen utbildad pedagog och har tidigare arbetat med barn med särskilda behov och på ett Hvb-hem, säger Michael Åberg.

Nu har han bytt inriktning när det gäller yrke.

– Jag har nog aldrig mött så mycket tacksamhet som vad jag gjort i det här jobbet. Det här är det bästa arbetet som jag haft någonsin.

Lilly Höglind behöver hjälp med många olika saker. Hemtjänste­n måste hjälpa henne att ta på sig kläderna på morgonen. Däremot behöver hemtjänste­n inte laga mat ännu.

– Jag är ganska bra på att laga husmanskos­t men jag är inte så bra på alla nymodighet­er, säger sambon Roger Andersson.

Arbetet inom hemtjänste­n

har förändrats en hel del på senare år. Numera används olika typer av ny teknik. Det kan handla om vilken medicin som ska delas ut eller att man använder mobiltelef­onen för

Jag har nog aldrig mött så mycket tacksamhet som jag gjort i det här jobbet. Det här är det bästa arbetet som jag haft någonsin

Michael Åberg

att låsa upp en dörr.

Michael Åberg och Elvira Eriksson tycker att den nya tekniken gjort arbetet inom hemtjänste­n lättare. De styrs också mycket av olika beräkninga­r på hur lång tid ett besök ska ta.

– Det har satts en tid på varje arbetsuppg­ift som vi har. Att laga middag beräknas ta 30 minuter. Den tid som avsatts för medicin är fem minuter. En del av våra besök brukar gå relativt snabbt eftersom det bara handlar om att dela ut medicin, berättar Michael Åberg.

– Det brukar inte vara några större problem att hinna med. Men i bland inträffar det en del saker som vi inte räknat med. Så är det ofta när man arbetar med människor, säger Elvira Eriksson.

I Munkedal får alltså de äldre träffa 17 hemtjänsta­nställda i snitt under två veckor. Bohuslänin­gen låter Michael Åberg och Elvira Eriksson kommentera siffrorna.

– Det här är siffror som säkert varierar beroende på vilken period som man undersöker. Siffrorna hade sett annorlunda ut om man gjort mätningen under en annan tidsperiod. Det brukar variera lite beroende på om många är sjuka eller vilken tid det är på året, säger Michael Åberg.

– Jag skulle tro att siffrorna ser annorlunda ut och är betydligt högre under de tre sommarmåna­derna när det är semesterpe­riod och många vikarier inne i verksamhet­en, säger Elvira Eriksson.

 ??  ?? Lilly Höglind ser fram mot besöket från hemtjänste­n. Den här dagen är det Michael Åberg som kommit på besök för att hjälpa till med olika saker.
Lilly Höglind ser fram mot besöket från hemtjänste­n. Den här dagen är det Michael Åberg som kommit på besök för att hjälpa till med olika saker.
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ??
Bild: Ingvar Spetsmark
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden