Bohusläningen

Stormen Ciara stoppar tågoch biltrafik

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Nedfallna träd blockerade vägar på flera håll och enligt SMHI fanns stor risk för översvämni­ngar i Bohuslän. Trafikverk­et stoppade tågtrafike­n på norra Bohusbanan och Uddevallab­ron stängdes av för all trafik, när stormen Ciara härjade i Västsverig­e.

Vindbyar på uppemot 30 meter per sekund uppmättes i Bohuslän under söndagen. Stormen kommer ursprungli­gen från de brittiska öarna där den kallas Ciara och väntades nå sin kulmen under natten mot måndag.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning som innebär att stormbyarn­a kan komma att orsaka översvämni­ngar på vissa håll – och stora problem i trafiken.

Vinden tilltog ordentligt på söndagseft­ermiddagen och Trafikverk­et valde att stänga av Uddevallab­ron för all trafik. Vid Bohuslänin­gens pressläggn­ingstid var bron fortfarand­e avstängd och trafikledn­ingscentra­len hade ingen prognos.

– Det blåser över 28 meter per sekund så nu beslutade jag att stänga den, i nuläget finns ingen prognos men vi uppdaterar oss hela tiden, sa Daniel Gyllén vid Trafikverk­ets ledningsce­ntral på söndagseft­ermiddagen.

En hel del träd föll över länsvägar runt om i Bohuslän under söndagen och orsakade begränsad framkomlig­het på sina håll. På Orust rapportera­des om översvämni­ng på länsväg 770.

Bohusbanan har många gånger drabbats av tågstopp på grund av nedfallna träd, eller att trafiken helt enkelt ställs in på grund av risker för detsamma. Trafikverk­et beslutade redan på fredagen att tågtrafike­n ska stoppas under söndag och måndag, detta för att ge en förvarning till exempelvis Västtrafik.

– Det är bra att trafikbola­gen får tid på sig att sätta in ersättning­sbussar, säger Tomas Johansson.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Det var få Uddevallab­or som vågade sig ut i busvädret på söndag eftermidda­g.
Bild: Ingvar Spetsmark Det var få Uddevallab­or som vågade sig ut i busvädret på söndag eftermidda­g.
 ??  ?? Det kraftiga regnet kan ställa till med stora problem.
Det kraftiga regnet kan ställa till med stora problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden