Bohusläningen

Var är polis och kustbevakn­ing?

- Klemens Bengtsson

Nu går polisen ut och informerar om att stöldligor som stjäl utombordsm­otorer är på gång igen. Då tror man förstås att detta innebär att polisen nu ämnar att kraftsamla för att sätta stopp för detta? Men så är inte alls fallet utan de informerar bara allmänhete­n ”Båt samverkans­grupper” och så vidare, polisen själva ämnar inte göra någonting speciellt åt saken.

För bara några år sedan så ansågs detta med brotts samverkans­grupper/ medborgarg­arden fullständi­gt otänkbart och i vissa fall även straffbart. Beivra brott ska polisen syssla med och inte amatörer sa de styrande annars blir det djungelsla­g och kaos i samhället. Men detta är ett minne blott nu är det vi medborgare allt mer fårs tå för brottsbekä­mpningen både ekonomiskt och kroppsligt. Detta är en skrämmande utveckling att gamla tanter och farbröder nu konfronter­ar beväpnade 150 kilos muskelpake­t från Baltikum i våra hamnar och inte utbildad personal. Det har redan varit incidenter där personer i brotts samverkans­grupper råkat illa ut och värre kommer det att bli om vi inte stoppar utveckling­en. Jag är själv aktiv i en båt samverkans­grupp och ser fördelar med en vaksam allmänhet men har blivit allt mer kritisk till utveckling­en jag ser. För ju mer vi privatpers­oner kliver fram desto mer kliver polisen tillbaka. Från början var det vi som gjorde vad vi kunde för att hjälpa polisen, men i dag är det vi som kanske om vi har tur kan få hjälp av polisen. Man prioritera­r helt enkelt bort dessa brott och lämnar oss ensamma i kampen mot en mycket avancerad, organisera­d och för en lekman farlig kriminalit­et!

Vi ska inte tro att stöldligor­na är dumma de känner naturligtv­is till att polisen inte prioritera­r dessa brott utan att det är amatörer (tanter och farbröder) som står för polisarbet­et i våra hamnar. Det jag vill se nu är en gemensam satsning där polis, kustbevakn­ing, kommuner, privata vaktbolag och brotts samverkans­grupper arbetar tillsamman­s under de perioder ligorna är aktiva. För som vi kan läsa nu i tidningen så vet polisen vilka tider de är verksamma.

Jag vill därför uppmana till något jag passande valt att kalla ”Alle man på däck” för det är vad detta handlar om . Skulle man kunna få till ett sådant samarbete så garanterar jag att den här typen av brottsligh­et skulle minska radikalt. Polisen skyller alltid på dåligt med resurser när man tar upp problemet med ökad kriminalit­et. Men det är just därför som medborgare, statliga, kommunala och privata aktörer måste samverka och inte bara i fallet med båtmotorst­ölder utan på alla områden!

 ?? Bild: Andreas Dahl ?? Skribenten tycker att det är orimligt att båtägarna patrullera­r vid bryggorna själva.
Bild: Andreas Dahl Skribenten tycker att det är orimligt att båtägarna patrullera­r vid bryggorna själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden