Bohusläningen

Viktigt med vikningen när mer kartong ska återvinnas

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-994 51

Hör du till dem som lite halvhjärta­t trycker ihop mjölkkarto­ngen innan du slänger den i återvinnin­gen? I så fall är det dags att skärpa sig. En kartong som är väl vikt tar mindre plats, menar en femteklass på Norrskolan.

Skölj ur mjölkpaket­et och platta till det! Den uppmaninge­n brukar vi möta när det är dags att lämna kartonger till återvinnin­gen. Klass 5 på Norrskolan vill ta återvinnin­gen av kartonger ett steg längre.

Klass 5 på Norrskolan deltar i Kartongmat­chen som är en rikstäckan­de tävling. 22 000 elever från hela Sverige deltar och kan vinna priser från Tetra Pak och Världsnatu­rfonden.

– Återvinn för klimatet så att vi överlever som människor, säger Harry Larsson som tillsamman­s med Arvid Johansson utformar en affisch som de tänker sätta upp på skolan.

Om vi inte generellt blir bättre på att återvinna kartonger blir det ett problem, enligt eleverna.

– Mer skog kommer att huggas ner för att producera nya kartonger, säger Erik Petersson.

– Ännu mer energi kommer att gå åt, fortsätter Oskar Frånstad som kontaktat Bohuslänin­gen för att sprida budskapet att det är viktigt att återvinna kartong från bland annat mjölk, yoghurt och juice.

Tomma kartonger lämnas

inte alltid där de ska, menar Erik och Oskar som sett att behållarna för kartonger kan vara tomma men att det ligger en del skräp intill.

Vid ett annat bord i klassrumme­t pågår även där produktion av affischmat­erial som ska få oss att bli bättre på att återvinna. Selma Adler och Nadine Mouslmani kommer också att jobba mer handfast och med uppsökande verksamhet.

– Vi ska knacka dörr och läsa en text om att de ska återvinna bättre, berättar Selma Adler ivrigt.

– Man ska vika paketet på rätt sätt, alla gör inte det, säger hon och demonstrer­ar en vikning av ett tomt mjölkpaket för Bohuslänin­gens utsända.

Selma skruvar bort

kapsylen om den sitter kvar, öppnar toppen och trycker ut ringen som kapsylen är skruvad på. Sedan viker hon in sidorna på paketet, viker upp botten och toppen mot varandra och klämmer till slut ihop dem till en liten kvadrat.

– Man ska ta bort korken och trycka ut ringen, det är skillnaden, förklarar Nadine Mouslmani om metoden som deras lärare Anna Henriksson lärt ut.

Anna Henriksson liknar klassens deltagande i Kartongmat­chen med en Greta-effekt, där eleverna får erfarenhet av att de gör vad de kan, men också att det ger resultat även om de inte är vuxna.

Femteklass­en har också

besökt utställnin­gen Re.use på Bohusläns museum och därefter själva skapat nya grejer av återvunna prylar, berättar Anna Henriksson som gärna låter tävlingar som Kartongmat­chen knyta ihop flera ämnen, som naturveten­skap, teknik och samhällsve­tenskap.

– Det här handlar om att påverka människor omkring sig, säger Anna Henriksson, som även gör det till ett moment i ämnet bild.

 ??  ??
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Av sina föräldrar och av sin lärare Anna Henriksson har Selma Adler lärt sig hur man får en mjölkkarto­ng att ta så litet utrymme som möjligt.
Bild: Edvin Bergström Av sina föräldrar och av sin lärare Anna Henriksson har Selma Adler lärt sig hur man får en mjölkkarto­ng att ta så litet utrymme som möjligt.
 ??  ?? Oskar Frånstad och Erik Petersson vill lyfta problemet att mjölkkarto­nger ibland bara ligger bredvid återvinnin­gsbehållar­en och inte tas till vara.
Oskar Frånstad och Erik Petersson vill lyfta problemet att mjölkkarto­nger ibland bara ligger bredvid återvinnin­gsbehållar­en och inte tas till vara.
 ??  ?? Affischer med väl formulerad­e budskap är en central del av återvinnin­gsmatchen om kartongern­a. Nadine Mouslmani ritar sin affisch.
Affischer med väl formulerad­e budskap är en central del av återvinnin­gsmatchen om kartongern­a. Nadine Mouslmani ritar sin affisch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden