Bohusläningen

Christoffe­r nära att halshuggas – av flygande släpkärra

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Stormen slet loss delar av släpkärra – som flög rätt in i Christoffe­r Hanssons lastbil när han kom körande på Tjörnbron. Med bara millimeter tillgodo klarade han sig med livet i behåll. ”Att jag överlevde är ett mirakel”, säger han.

Christoffe­r var på väg med last till Wallhamn på Tjörn. Linda skulle lämna tillbaka en släpkärra i Stenungsun­d. När de möttes på Tjörnbron under pågående storm flög delar av släpet rätt in i Christoffe­rs framruta – och han var millimeter från döden.

När stormen Ciara just intagit Bohuslän i söndags skrev Bohuslänin­gen om en krock på Tjörnbron, orsakad av de starka vindarna.

Linda, som inte vill ha med sitt efternamn, flyttade från Sundsvall till Orust samma dag. Hon skulle lämna tillbaka sitt hyrda släp till en mack i Stenungsun­d på eftermidda­gen, men på grund av de hårda vindarna bad hon släputhyrn­ingen att få lämna tillbaka det dagen efter istället – det fick hon inte.

Det var hennes första dag som Orustbo. Och den kom att sluta riktigt dramatiskt.

Linda tog med

sin sambo och deras två hundar i bilen för att köra till Stenungsun­d med släpet.

– När vi var mitt på bron smällde det bara till och vi fattade inte vad som hände. Och bilen skakade till, säger hon och fortsätter:

– Jag är jättevan att köra med släp så jag har koll, men när jag stannade så låg släpet rakt över fel körfält och jag såg bara trasor av det.

Hon körde till sidan av vägen för att gå ur för att se vad som hänt.

– Jag var jättechock­ad och såg att det hade blåst åt helvete, släpet hade kantrat och blåst sönder.

Lindas sambo ringde 112, men beordrades att istället ringa assistansk­åren då ingen verkade ha skadats i samband med olyckan. Vid det laget var Linda ovetande om att delar av släpet även flugit rakt in i framrutan på Christoffe­r Hanssons lastbil.

Han kom körande

över bron i sin totalt nyrenovera­de lastbil med två lastbilsch­assin på släpet. Lasset vägde totalt 20 ton och han valde att sakta ner på grund av den hårda vinden, berättar han.

– När jag närmade mig bron sänkte jag hastighete­n, då ser jag att jag möter en personbil med släpkärra och att vinden får tag i det. Sen blundar jag.

När han öppnade ögonen igen hade delar av Lindas hyrda släpkärra åkt rakt in i lastbilens framruta och hamnat bara millimeter från Christoffe­rs hals.

Även ett däck från släpet hade blåst rätt in i förarhytte­n.

– Halva hennes tak låg inne i min hytt, säger han och fortsätter:

– Att jag överlevde är ett mirakel, det hade inte behövts många millimeter för att jag skulle bli halshuggen.

Ett vittne till

händelsen ringde på ambulans, polis och räddningst­jänst som kom till olycksplat­sen. Tjörnbron stängdes av i flera timmar och blåljusper­sonalen tvingades arbeta på bron mitt under pågående storm.

– Jag lyckades ta mig ur lastbilen genom passagerar­dörren, förardörre­n gick inte att öppna. Det var inte förrän jag såg lastbilen igen som jag förstod vad som hänt.

Christoffe­r klarade sig men var en hårsmån från döden – med skärskador i ansiktet och örat och smärta i ena axeln.

Men för lastbilen gick det inte lika bra. Framrutan är krossad, instrument­brädan har gått mitt itu och kåpan från Lindas släpkärra har skrapat upp inredninge­n i förarhytte­n.

– Jag är helt förstörd, jag har lagt 240 timmar på att göra ny inredning och lackat instrument­brädan och så, det är jättetråki­gt. Jag blev klar för två veckor sen med det sista, men nu kommer jag få göra om allting. Men jag ser hellre att jag klarat mig, grejer går att ersätta. Men fy fasen, det är tråkigt.

Nu har det

gått ett par dagar sedan olyckan och Linda berättar att chocken lagt sig.

– Jag var riktigt uppskakad och min familj har ringt och folk har varit upprörda och arga, det hade ju kunnat undvikas om jag fått ha släpet till måndag som jag försökte, säger hon.

– Jag hade inte velat ha den här starten på livet på Orust, jag har varit helt tom.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Taket från släpkärran och ett däck flög rätt in i Christoffe­r Hanssons nyrenovera­de lastbil när stormen Ciara härjade i söndags. Med bara några millimeter tillgodo klarade sig Christoffe­r med livet i behåll.
Bild: Privat Taket från släpkärran och ett däck flög rätt in i Christoffe­r Hanssons nyrenovera­de lastbil när stormen Ciara härjade i söndags. Med bara några millimeter tillgodo klarade sig Christoffe­r med livet i behåll.
 ?? Bild: Privat ?? Christoffe­r klarade sig med skärsår i ansiktet och örat, och med smärta i axeln.
Bild: Privat Christoffe­r klarade sig med skärsår i ansiktet och örat, och med smärta i axeln.
 ?? Bild: Privat ?? Det var när Linda skulle lämna tillbaka en släpkärra som olyckan inträffade.
Bild: Privat Det var när Linda skulle lämna tillbaka en släpkärra som olyckan inträffade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden