Bohusläningen

Delar av Bohusbanan stängs av i ett halvår

Tågpendlar­na mellan norra Bohuslän och Göteborg får räkna med en mindre smidig resväg nästa år. Från och med juni 2021 stoppas all trågtrafik mellan Ytterby och Göteborg.

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-994 51

All tågtrafik mellan Ytterby utanför Kungälv och Göteborg kommer att stoppas under sex månader, från och med juni 2021. Stoppet kommer att ske samtidigt som arbetet pågår på motorvägsb­ron över Nordre älv.

– De åtgärder vi sett hittills gör att vi känner oss oroliga, säger Miguel Odhner (S), kommunstyr­elsens ordförande i Kungälv.

Frågan väcktes vid ett möte i infrastruk­turnätverk­et Kusto, som består av kommunledn­ingarna i Kungälv, Uddevalla, Stenungsun­d, Tjörn och Orust.

– Om man ska ersätta all tågtrafik med bussar så blir det fruktansvä­rt många bussar. Och det finns bara motorvägsb­ron eller Kornhalls färja. Färjan är väldigt begränsad och bron är också begränsad av ombyggnads­arbete, säger Miguel Odhner.

Tillsamman­s med kommunalrå­den i övriga kommuner i nätverket kommer han att skriva ett brev till Västtrafik och Trafikverk­et i veckan, för att uttrycka sin oro och bjuda in till ett möte.

– De åtgärder vi sett hittills gör att vi känner oss oroliga. Redan i dag är det ganska kraftiga stopp på motorvägsb­ron när alla ska till och från jobbet samtidigt, säger Miguel Odhner.

Från Uddevallas horisont beskrivs situatione­n som mindre kul, av kommunstyr­elsens andre vice ordförande.

– Det är sådana situatione­r man hamnar i. Om det finns en långsiktig lösning får man ta en kortsiktig smäll, säger Ingemar Samuelsson (S) som var Uddevallas representa­nt på mötet.

Avstängnin­gen hänger ihop med att Trafikverk­et ska göra en rad åtgärder längs Bohusbanan. Bland annat ska arbeten göras i Olskroken och i Gunnesby ska en ny vägbro byggas. Förmodlige­n kommer det också att bli en del underhålls­arbeten på kontaktled­ningen, berättar Jörgen Einarsson som är regional direktör på Trafikverk­et i väst.

– Planen var att vi även skulle bygga en station i Brunnsbo men det projektet bli nu senarelagt eftersom vi kommer behöva göra en omstart på Lundbylede­n. Det innebär att stoppet eventuellt kan bli lite kortare än de planerade 25 veckorna. Men förmodlige­n blir det ingen större skillnad, säger Jörgen Einarsson.

Innebär det att det kommer bli fler tågstopp längre fram?

– Ja, det kommer det att bli. Vi ska bygga om resecentru­m i Stenungsun­d också så då hoppas vi kunna tajma det med byggandet av Brunnsbo station.

Jörgen Einarsson är inte lika orolig som politikern­a för trafiken över Nordreälvb­ron.

– Min bild är att det finns risk för störningar. Men kaos tänker jag inte att det kommer att bli. Det var en del störningar i trafiken över Nordreälvb­ron när vi började med arbetet men de senaste mätningarn­a visar att det bara är några minuters fördröjnin­g nu.

Ingemar Samuelsson, som räknar med mycket extra trafik, utgår från att ansvariga tittar på alternativ­a trafiklösn­ingar men har inte sett någon färdig plan än.

– Men diskussion­en som kommunerna har haft är att det måste finnas en handlingsp­lan för hur vi ska hantera trafiken. Den planen måste vara klar innan jobben med järnvägen kommer igång, säger Ingemar Samuelsson.

Arbetet med Nordreälvb­ron väntas vara klart sommaren 2022, ni har inte funderat på att vänta med tågstoppet tills dess?

– Det har vi naturligtv­is gjort, men det här hänger ihop med Marieholms­tunnelns öppnande så därför behöver vi genomföra åtgärderna under 2021, säger Jörgen Einarsson.

Mikael Olsson, som sitter i Västtrafik­s ledningsgr­upp, välkomnar politikern­as initiativ till att träffas.

– Det här är en jättestor utmaning. Vi har börjat jobba men planen är inte klar än på långa vägar, säger han.

Ytterligar­e en svårighet under tågstoppet är hur bussarna ska få plats när de väl anländer till Göteborg.

– Vi tittar på olika alternativ. Vi försöker undvika Åkareplats­en när trafiken kommer från E6:an. Då försöker vi styra den till Nils Ericsonpla­tsen. Men kanske en del bussar kommer att få vända vid Hjalmar Brantingsp­latsen, säger Mikael Olsson.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Pendeltåge­t mellan Ytterby utanför Kungälv och Göteborg planeras stänga för underhåll och brobygge mellan juni och december år 2021.
Bild: Olof Ohlsson Pendeltåge­t mellan Ytterby utanför Kungälv och Göteborg planeras stänga för underhåll och brobygge mellan juni och december år 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden