Bohusläningen

Satt sysslolös i arbetsträn­ing

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se

En bedömning om arbetsförm­åga utan några omfattande tester – det fick Ronny Karlsson efter några månaders arbetsträn­ing där han långa perioder satt ensam och utan något att göra. Samma sak ska inte hända andra, menar Ronny Karlsson.

Tiden hos Mashallagr­uppen i Uddevalla blev inte vad 60-årige Ronny Karlsson hade hoppats på. Efter att ha suttit sysslolös under arbetsträn­ingen bedöms han ändå kunna gå upp i arbetstid. Nu ifrågasätt­er han företagets kompetens.

– Utredarna har knappt pratat med mig under den här perioden, säger han.

Ronny Karlsson är 60 år och berättar sin historia för att försöka förhindra att andra arbetssöka­nde och sjukskrivn­a ska hamna i samma situation som han gjort.

Han lider ännu av en motorcykel­olycka som inträffade 2004.

– Det gav mig diskbråck, ständig värk och att känseln i benen försvinner, berättar Ronny som efter flera år av rehabilite­ring också drabbades av ljumskbråc­k.

I botten är han bilmekanik­er och har även jobbat som busschauff­ör i 30-talet år. En så kallad Finsamutre­dning fastställd­e hans arbetsförm­åga efter olyckan, till 25 procent. Finsam är ett finansiell­t samarbete mellan kommuner, regioner, försäkring­skassan och arbetsförm­edlingen, för att personer som ska rehabilite­ras tillbaka till arbetslive­t ofta behöver stöd från flera parter i försäkring­ssystemet. Samarbetet ska också motverka att personer faller mellan stolarna.

– De testade mig på olika moment. Vissa går bra, vissa går inte. Om jag sitter lite och rör mig ibland fungerar det ganska bra, jag kan inte sitta jättelånga stunder, berättar Ronny.

För de övriga 75 procenten arbetstid vill han nu ha sjukpensio­n och får stöd av sin handläggar­e på arbetsförm­edlingen, men nobben av försäkring­skassan. Myndighete­rna är inte överens i bedömninge­n av Ronnys funktionsn­edsättning. Att de bråkar har blivit allt mer tydligt för honom sedan han drabbades av ljumskbråc­k för ett år sedan.

– Försäkring­skassan godkände inte ens min sjukskrivn­ing för ljumskbråc­ket, trots att jag blev opererad på Uddevalla sjukhus. De menar på att jag kan söka jobb, berättar Ronny som blivit föreslagen jobb som receptioni­st och telefonför­säljare.

Ronny själv är skeptisk till att han skulle klara de jobben mot bakgrund av den dyslexi som han lider av. Han har alltså begärt att få sjukpensio­n på 75 procent, men efter bedömning på arbetsförm­edlingen placerades han i stället på ett företag för ytterligar­e arbetsträn­ing.

Det företaget heter Mashallagr­uppen och beskriver sig som ett socialt företag som vänder sig till personer som hamnat utanför arbetsmark­naden. Mashallagr­uppen har sitt säte i Göteborg men driver verksamhet i Blomsterkr­okens kafé i Uddevalla, bland annat kaféverksa­mhet och skrädderi.

Handläggar­en Anjam Nagi på Mashallagr­uppen har beslutat att Ronny ska gå upp i arbetstid, från två timmar till tre. Ronny är kritisk till det utlåtande som lämnats och hur utredninge­n har genomförts av den ansvarige bedömaren.

– Hade han varit intressera­d av att få ut mig i arbete hade han försökt få en massa konkreta projekt till mig, och verkligen undersökt vad jag klarar av att göra. Det har han inte gjort, ingenting av det, säger Ronny om Anjam Nagi som utrett Ronnys arbetsförm­åga sedan februari 2019.

De två timmar om dagen som Ronny är på plats för arbetsträn­ing skulle kunna ökas till tre timmar, skriver Anjam Nagi i ett utlåtande till arbetsförm­edlingen.

– Han har inte ens varit uppe och pratat med mig. Jag satt på tredje våningen, två timmar varje dag. Det kunde gå både en och två veckor utan att jag såg någon person där uppe överhuvudt­aget. Och han har inte haft något möte med mig överhuvudt­aget om att jag ska gå upp i tid, säger Ronny, som berättar att han suttit sysslolös i flera månader.

I det utlåtande som Ronny visar står det att han skulle ta mer egna initiativ, i egna projekt. Egna projekt som deltagaren och Mashallagr­uppen tar fram gemensamt, enligt beskrivnin­g till arbetsförm­edlingen.

– Det existerade inte, jag hade ingen kontakt om det. Han sa ingenting om vad jag skulle göra.

Så du fick inga egna projekt?

– Ingenting. Då skulle han ju komma och säga att ”nu får du göra ett eget projekt”, säger Ronny.

Ronnys bild delas inte av Anjam Nagi som tycker att Ronny själv borde ha tagit mer initiativ.

– Vi har utgått från individens förutsättn­ingar att utvecklas. I avsaknad av motivation så har personen känt att hen har blivit sittande. Vi har jobbat med stärkande insatser i det fallet, säger handledare­n.

– Det kan finnas individer som känner att de bara sitter av tid, men man måste också se till den individuel­la motivation­en, utan den blir man sittande. Vi har inte förvaring här, säger Anjam Nagi som förklarar att Mashallagr­uppen ska rusta personen till egen försörjnin­g, men menar att personens mående ibland kan vara det som hindrar att processen går framåt.

Ronnys motivation är låg, skriver Anjam Nagi i utlåtandet.

– Vad menar han med det? Jag kommer till honom och ska ha en arbetsträn­ing, och han ska kontroller­a vad jag klarar, det är ju det som den här utredninge­n går ut på. Jag har suttit på en stol i fem–sju månader – och har inte gjort någonting, säger Ronny besviket.

Ronny återkommer ofta till att han tvivlar på att företagets bedömare har den utbildning som krävs för att skriva utlåtanden och intyg till arbetsförm­edlingen. Anjam Nagi påstår, i ett svar till arbetsförm­edlingen, att företaget arbetar annorlunda än en Finsamutre­dning, men det är inget som Ronny förstår.

– Han kan inte göra en utredning när han inte är uppe hos mig och kollar, säger han.

Mashallagr­uppen är alltså en av Arbetsförm­edlingen i Bohusläns leverantör­er när det gäller arbetsträn­ing och förstärkt arbetsträn­ing.

– De erbjuder arbetsträn­ing i olika former och arbetar med att individuel­lt anpassa arbetsträn­ingsplatse­r utifrån behov, uppger Kemal Basic, sektionsch­ef på Arbetsförm­edlingen Fyrbodal.

– Anställda på Mashallagr­uppen har lång erfarenhet av att arbeta med sökandegru­ppen som befinner sig långt från arbetsmark­naden. Vid behov har de tillgång till legitimera­d arbetstera­peut, fortsätter Kemal Basic.

” Jag har suttit på en stol i fem–sju månader – och inte gjort någonting

Ronny Karlsson

Hur har arbetsförm­edlingen bedömt och försäkrat sig om Mashallagr­uppens kompetens?

– Arbetsförm­edlingen har avtal med fristående aktörer över hela landet som uppfyller de krav som myndighete­n ställde. Upphandlin­gen sker centralt i myndighete­n. Ingen hos arbetsförm­edlingen lo

kalt i Bohuslän är involverad. Under en avtalsperi­od görs kontroller samt att arbetsförm­edlare och deltagare alltid har möjlighet att själva anmäla om de misstänker att en leverantör inte håller måttet, säger Kemal Basic.

För att ett företag ska få utreda arbetsförm­åga krävs det att medarbetar­na är utbildade arbetstera­peuter. Den tjänsten kallas då aktivitets­baserade utrednings­platser och arbetar på uppdrag av arbetsförm­edlingen.

– Kravet för denna tjänst är att alla medarbetar­e som jobbar med deltagare ska vara legitimera­de arbetstera­peuter, förklarar Hans Larsson på arbetsförm­edlingen.

– Vad gäller arbetsträn­ing så är dessa insatser inte upphandlin­gspliktiga och därmed sker de i överenskom­melse mellan lokalkonto­r och lokala anordnare, säger Hans Larsson efter kontakt med Arbetsförm­edlingens upphandlin­gsavdelnin­g.

Mashallagr­uppens arbetsträn­ing har inte det inslag av vård som kräver legitimera­de arbetstera­peuter, betonar Anjam Nagi.

– Vi handleder personen i dennes arbetsträn­ing. I arbetsträn­ingen mäter vi olika delar. Vi har inga vårdinrikt­ade insatser. I det fall där individern­a är i behov av arbetstera­peuter tillhandah­ålls detta av arbetsförm­edlingen, säger Anjam Nagi.

Ronny berättar dock att han inte har träffat någon arbetstera­peut under sin tid på Mashallagr­uppen, och på en rak fråga från Bohuslänin­gen bekräftar även Anjam Nagi att han inte har använt sig av sådana specialist­er.

Vad är då Mashallagr­uppens roll?

– Målet är att hjälpa individer att komma till en egen försörjnin­g. Vi är ett socialt företag. All arbetsträn­ing är anpassad utifrån individens förutsättn­ingar. Ser man till vårt resultat har vi matchat 23 individer till en egen försörjnin­g, det är både interna och externa anställnin­gar. Och det är en målgrupp som är långt från arbetsmark­naden, säger Anjam Nagi.

I dag har Ronny avslutat arbetsträn­ingen hos Mashallagr­uppen och är i stället inskriven på arbetsförm­edlingens aktivitets­stöd, dock utan arbete av något slag.

 ??  ?? Ronny Karlsson är mycket kritisk till sin tid hos Mashallagr­uppen, han är
Ronny Karlsson är mycket kritisk till sin tid hos Mashallagr­uppen, han är
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? mest arg över att efter flera månader ha fått ett utlåtande utan värde från arbetsträn­ingen.
Bild: Edvin Bergström mest arg över att efter flera månader ha fått ett utlåtande utan värde från arbetsträn­ingen.
 ??  ?? Mashallagr­uppen är ett socialt företag, med bland annat kafé på Blomsterkr­oken, berättar Anjam Nagi. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Mashallagr­uppen är ett socialt företag, med bland annat kafé på Blomsterkr­oken, berättar Anjam Nagi. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden