Bohusläningen

Grönt ljus från kommunen för ny brandstati­on

- Camilla Haagen camilla.haagen @bohuslanin­gen.se

Detaljplan­en för den nya brandstati­onen har vunnit laga kraft. Nu ska bygget utannonser­as och förhoppnin­gen är att upphandlin­gen ska vara klar till sommaren. Det betyder att första spadtaget kommer att kunna tas runt årsskiftet. – Men det är skapt läge redan nu, säger Sten-anders Olsson, enhetschef på samhällsby­ggnadsförv­altningen.

Nuvarande brandstati­onen i Uddevalla har varit i dåligt skick sedan länge och redan 2013 pekades området vid Exercisväg­en och Västgötavä­gen ut som en lämplig plats för en ny brandstati­on, något Bohuslänin­gen tidigare har berättat.

Under 2017 blev behovet av den nya brandstati­onen akut, när golvet i den nuvarande stationen höll på att rasa ihop och brandbilar­na fick ställas på utsidan trots att tidigare stöttning gjorts i källarplan­et.

En förstudie tvingades fram, där flera fördelar sågs vid området mellan gamla Hallakiosk­en och Rimnersomr­ådet – intill avfarten till väg 44. Bland annat skulle brandmänne­n slippa trafikstoc­kningar genom centrum när de åker på larm utanför stadskärna­n.

Nackdelar som pekades ut vid den tänkta platsen var trafiksitu­ationen vid Kurödsmote­t, där Trafikverk­et tillsamman­s med kommunen planerar för förbättrin­gsåtgärder.

– Det enda som Trafikverk­et kommentera­t ä ratt utryckning­sfordonen behöver ta sig ut på Västgöt a vägen, men på säkert avstånd från utfarten till motorvägen. Det komme rattlösa smeden cirkulatio­nsplats utanför Byggmax, ett kvarter längre ner, där den nya gatan byggs i anslutning till stationen, säger Sten-anders Olsson, enhetschef på samhällsby­ggnads förvaltnin­gen i Uddevalla.

Det nya vägbygget kommer enligt Sten-anders Olsson även att underlätta för trafik som i framtiden vill ta sig till Rimnersomr­ådet, vilket kan komma att knytas till badhusfråg­an.

Förutom en lösning på trafiksitu­ationen vid Kuröd behöver räddningst­jänsten också ett stort övnings- och utbildning­sområde, på 10 000–12 000 kvadratmet­er. Lösningen föreslogs därför under 2017 bli ett mindre övningsomr­åde för dagliga övningar och utbildning­ar nära den nya brandstati­onen och ett större övningsomr­åde längre bort.

” Det är som en riddarborg stående i en vallgrav så beslutet är naturligtv­is positivt

Bernt Eriksson

räddningsc­hef på Mitt Bohuslän

Hur blir det med övningsomr­ådet?

– Det är inte helt klarlagt ännu men det lutar åt att det blir ett mindre övningsomr­åde i anslutning till den nya brandstati­onen för personalen. I dag har de ett övningsomr­åde nere vid hamnen, men önskan är givetvis att få den närmare nya stationen. Men det är något som vi kommer att behöva diskutera fram i samråd med räddningst­jänsten, säger Sten-anders Olsson.

I juni 2019 ställdes detaljplan­en för den nya stationen vid Hallastenb­acken ut på rådhuset och stadsbibli­oteket, där allmänhete­n kunde lämna synpunkter. Nu står det alltså klart att planen har fått grönt ljus av samhällsby­ggnadsnämn­den och vunnit laga kraft.

– Detta är en efterlängt­ad byggstart helt klart. Nu har detaljplan­en vunnit laga kraft. Vår förhoppnin­g är att lägga ut en annons i mars och att upphandlin­gen ska vara klar till sommaren. Sedan blir det ett intensivt arbete under hösten och ett potentiell­t första spadtag vid årsskiftet, säger Sten-anders Olsson.

I somras var förhoppnin­gen från brandmänne­ns sida att den nya stationen skulle bli modern, med plats för både administra­tion och utryckning­sverksamhe­t. Hur resultatet blir är beroende av hur mycket pengar kommunen lägger på bygget.

Under 2016 var kostnaden uppskattad till 130 miljoner. I kommunens senaste flerårspla­n har det budgeteras totalt 180 miljoner kronor för det nya bygget, fördelat på fyra år.

För år 2020 är det 10 miljoner kronor, 2021: 40 miljoner, 2022: 90 miljoner och 2023: 40 miljoner kronor.

Hur själva byggnaden kommer att se ut blir klart först när upphandlin­gen är färdig. Innan dess kommer även en del mark- och sprängning­sarbete att utföras.

Bernt Eriksson, räddningsc­hef på Mitt Bohuslän, är försiktigt optimistis­k till nyheten. Efter många år i samma position beskriver han sig själv som luttrad och han kommer inte att ropa hej för tidigt när det kommer till kommunens planer.

– Men när markarbete­t går igång så känner jag mig trygg i att invånarna värderas och får den service som en ny brandstati­on innebär, säger han.

Under tisdagen står brandstati­onen med vatten fram till stentrappa­n efter stormen Ciara som orsakat översvämni­ngar på flera håll i Bohuslän.

– Det är som en riddarborg stående i en vallgrav så beslutet är naturligtv­is positivt. Brandstati­onen har varit avskriven sedan 15 år tillbaka. Den är inte handikappa­npassad för våra utbildning­ar och det har till och med varit rasrisk i lokalerna, säger han.

Enligt Bernt Eriksson hade det räckt med ett mindre övningsomr­åde i anslutning till den nya stationen. Var det större övningsomr­ådet för personalen placeras tror han inte spelar så stor roll.

– I dag tränar vi nere i hamnen, men det är ett kontrakt som vi förlänger med ett ettårsinte­rvall då området har en rasrisk och det kan hända att vi får förflytta oss med kort varsel. Att det större övningsomr­ådet hade legat lite längre bort hade inte gjort så mycket. När vi tränar med personalen så behöver vi ändå ta med utrustning, bilar och annat så att vi får åka en bit hade inte gjort så mycket. Det har varit prat på Rimnnersom­rådet men jag har svårt att se det i samband med de nya planerna med badhuset, säger han.

 ?? Bild: Arkiv ?? Mellan gamla Hallakiosk­en och Blomsterla­ndet hamnar den nya brandstati­onen i Uddevalla.
Bild: Arkiv Mellan gamla Hallakiosk­en och Blomsterla­ndet hamnar den nya brandstati­onen i Uddevalla.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ??
Bild: Lasse Edwartz
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden