Bohusläningen

Trafikstop­p under rondellspr­ängning i vår

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Under onsdagen inleds arbetet på allvar med den efterlängt­ade rondell som till hösten ska stå färdig vid Smögenbron. I ett första skede under våren, när platsen ska sprängas ut, kommer trafiken att behöva stoppas helt upp till tre gånger per dag.

– Vi började förbereda och borra redan i måndags, och under onsdagen börjar vi spränga, säger Linnéa Larsson, som är Trafikverk­ets projektled­are för arbetet med rondellen.

Totalt ska 6 000 kubik sten sprängas och forslas bort, ett arbete som beräknas ta mellan tio och tolv veckor och alltså pågår till slutet av april.

– Vi kommer behöva spränga en till två gånger om dagen, eller som allra mest tre gånger. Vid varje sprängning kommer trafiken tillfällig­t att behöva stoppas – av säkerhetss­käl, säger Linnéa Larsson.

Varje sprängning­sstopp kommer att ta mellan 20 och 30 minuter i anspråk, enligt Trafikverk­et. Anledninge­n till att trafiken måste stoppas är helt enkelt att risken för att bilar träffas av nedfalland­e sten måste elimineras.

Den planerade cirkulatio­nsplatsen kräver mer utrymme än den trevägskor­sning som finns på platsen i dag, och därför kommer våren i mångt och mycket att gå åt till att spränga bort sten, och riva upp gammal asfalt. Med andra ord behöver man göra plats för den nya rondellen.

Under sommarens höga trafiktryc­k kommer arbetet att ta en paus – mellan 16 juni och 23 augusti – innan rondellen helt ska färdigstäl­las under hösten.

– Tanken är att det redan till sommaren ska finnas någon form av cirkulatio­nsplats, och kravet är att framkomlig­heten då ska vara lika bra eller bättre än den varit nu, säger Linnéa Larsson.

Att den enda vägen till Smögen under de planerade sprängstop­pen i vår kommer att vara stängd har man planerat för.

– Vi har en bra dialog med räddningst­jänsten och de kan alltid ringa när de behöver komma fram. Det är egentligen just när man trycker på knappen och salvan går i väg som det inte går att göra något under någon minut, säger projektled­aren.

Målet med arbetet är också att förbättra just säkerheten och framkomlig­heten.

– Att trafiken kommer flyta konstant med en rondell gör risken mindre för att exempelvis räddningst­jänsten ska fastna i kö vid utfarten i trafiktung­a perioder, säger Linnéa Larsson, som också framhåller att responsen från allmänhete­n varit att rondellen är efterlängt­ad.

– Ja, det är känslan. Det blir lite knöligare nu ett tag, men så måste det vara för att det ska bli bättre på lång sikt.

 ?? Bild: Trafikverk­et ?? Den nya cirkulatio­nsplatsen ska göra trafiken säkrare och mer framkomlig till Smögen och Kungshamn.
Bild: Trafikverk­et Den nya cirkulatio­nsplatsen ska göra trafiken säkrare och mer framkomlig till Smögen och Kungshamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden