Bohusläningen

Nytt bryggeri ska tillverka marint öl

Med bland annat tång och musselskal i tillverkni­ngen ska ett nytt bryggeri på Smögen ta fram öl med smak av havet. På sikt är målet att producera en miljon liter om året.

-

Inom kort börjar tillverkni­ngen av öl på Smögen. Tång och musselskal ska användas i tillverkni­ngen för att få fram ett öl med marin prägel. Målet på några års sikt är att tillverka och sälja en miljon liter öl om året.

Det lokala bryggeriet ligger vid Kalvhällan på Smögen. Företagarn­a Joel Oresten, Bengt Gunnarsson, Mikael Westberg och Sten Berntdtzen som står bakom satsningen på ett lokalt bryggeri. Arbetet pågår för fullt med att installera och testa utrustning­en.

– Vi har satsat ett antal miljoner i bland annat jäs- och lagertanka­r och annan utrustning som behövs för att tillverka ett bra öl, säger Joel Oresten.

När bryggeriet är klart ska det först göras ett test med vatten för att se om allt fungerar på bra sätt. Sedan är det dags att brygga lokalt öl från Smögen.

– I år räknar vi med att tillverka cirka 50 000 liter öl. Målet för oss på några års sikt är att producera minst en miljon liter öl om året. Det är viktigt att komma upp i en

För oss har det hela tiden varit viktigt at ha ett miljötänk

sådan volym för att få lönsamhet i tillverkni­ngen.

Ölen från Smögen

kommer den här sommaren att säljas till de lokala pubarna och restaurang­erna i bland annat Sotenäs kommun. Leader Bohuskust och gränsbygd stödjer satsningen genom att betala ut ett bidrag för marknadsfö­ringsåtgär­der för ett ölbryggeri.

Enligt Oresten är det dessutom så att det systembola­g som ligger närmast bryggeriet har en skyldig

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Joel Oresten och Sten Berntdtzen tror mycket på den planerade satsningen på ett lokalt ölbryggeri på Smögen.
Bild: Ingvar Spetsmark Joel Oresten och Sten Berntdtzen tror mycket på den planerade satsningen på ett lokalt ölbryggeri på Smögen.
 ??  ?? Här visar Mikael Westberg upp några ingrediens­er som används i mäsken. Tång ska användas för att ölet ska få en maritim prägel.
Här visar Mikael Westberg upp några ingrediens­er som används i mäsken. Tång ska användas för att ölet ska få en maritim prägel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden