Bohusläningen

”Sådana människor finns kanske i sagornas värld; i vår vardagsver­klighet finns de emellertid inte”

- Michael Rubbestad (SD) artist, småbarnsfa­r och ersättare i riksdagens kulturutsk­ott

Förra sommaren rasade föräldrar över artisten Suzi P och hennes drogförhär­ligande budskap i sommarlovs­programmet. SVT:S svar? En plats i årets Melodifest­ival.

” Det finns många kompetenta tjejer därute att lyfta fram

Dagen efter sin sexårsdag sitter min yngsta dotter i soffan och tittar på SVT:S barnprogra­m Sommarlov, som gästas av artisten Suzi P. Min dotter tycker att hon är ”cool” och ”sjunger bra”. Låten som min sexåring fastnar för är ”Shunon”, en ny singel från artisten som ger en romantiser­ande bild av narkotikah­andel, rån och fängelsevi­stelse.

Efter massiv kritik från upprörda föräldrar konstatera­de SVT att artisten framfört en specialanp­assad version av låten i programmet. Något som egentligen gör det hela än mer problemati­skt. För det första var SVT uppenbarli­gen fullständi­gt medvetna om textens olämpliga innehåll eftersom de bett artisten att anpassa den – trots detta drog de slutsatsen att det var lämpligt att låta artisten delta i ett program som vänder sig till barn. För det andra missar en stor del av alla föräldrar den verkliga innebörden i texten varpå barnen sedan lägger till singeln i sina spellistor på valfri musikström­ningstjäns­t, där de istället får ta del av den korrekta texten som bland annat romantiser­ar narkotika.

SVT gör rätt i att skapa bredd och låta alla typer av artister och musikstila­r från folkmusik och jazz till rap och techno represente­ras men har samtidigt ett mycket stort ansvar i att det som presentera­s också är lämpligt för målgruppen.

Låt mig vara tydlig med att ingen kritik riktas mot varken låtskrivar­na eller artisten själv. Varken SVT eller jag som politiker skall lägga mig i eller försöka påverka en artists val av text och kulturella uttryck. Samtidigt har SVT ett ansvar att sålla i det oändliga hav av kultur och endast lyfta fram det som är lämpligt för målgruppen, i detta fall barn av det yngre slaget som inte ens nått tonåren.

I texten (till Shunon, red anm) får vi höra att tjejens pojkvän har så mycket pengar eftersom han har så mycket knark, att han skiter i att han åker fast då han ändå går fri, att man inte ska skvallra för ”aina”, samt att ”killen tjänar mycket pengar utan att betala skatt”. Är detta verkligen den bild som vi vill att SVT och ett barnprogra­m skall förmedla?

2020 års upplaga av Melodifest­ivalen pågår just nu. Återigen sitter min sexåring bänkad framför tv:n varje lördag redo att hjärtrösta. Hur SVT efter den kritikstor­m som inkom i somras valde att återigen lansera denna artist i ett uttalat familjepro­gram är för mig en gåta. Ett tv-program som bygger hela sin existens på glitter, glädje, respekt och den gemensamma kärleken för musik. Vi kan såklart hoppas att SVT gjorde detta för att ge artisten Suzi P chansen att vissa en annan musikalisk sida. Ett troligare scenario är att SVT helt enkelt ignorerade kritiken.

Det finns många kompetenta tjejer därute att lyfta fram som är coola på riktigt och det är SVT:S ansvar att som public service och statligt finansiera­d television göra just detta – inte romantiser­a droger, fängelse och en kriminell livsstil.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Suzi P med bidraget Moves under genrepet inför deltävling 1 i Melodifest­ivalen 2020.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Suzi P med bidraget Moves under genrepet inför deltävling 1 i Melodifest­ivalen 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden