Bohusläningen

Med skattehöja­rglasögone­n på

-

“Det här handlar inte om småföretag­are i glesbygd, utan om konsulter runt Stureplan”, sa finansmini­ster Magdalena Andersson (S) i höstas (SVD 4/10 -19), i ett försök att motivera höjd skatt för fåmansbola­g, genom åtstramade 3:12-regler.

Anderssons prioriteri­ngar inför mandatperi­odens budgetar och planerade skatterefo­rm har klarnat alltefters­om. Redan i februari förra året flaggade hon för att Socialdemo­kraterna vill höja kapitalska­tterna.

Det stöter nu på patrull i samarbetsp­artierna Liberalern­a och Centerpart­iet. “Vi behöver inte mer klasskamps­retorik och höjda skatter”, sa L:s ekonomisk-politiska talesperso­n Mats Persson till DI i helgen (8/2).

Det har han rätt i. Höjd kapitalska­tt kan på avstånd låta som ett bra sätt att omfördela från fattig till rik. Men Sverige har inte en kapitalska­tt utan många, och närskatt e höjningsfö­rslagen konkretise­ras blir de negativa effekterna tydliga. Höjdbolags skattförsä­mrar konkurrens­kraften försvenska företag. Skatt på investerin­gs sparkonton försämrar villkoren för småsparare. Fastighete­r utgör en bred och stark skattebas, men att återuppliv­a den hatade fastighets­skatt som gällde på Göran Perssons tid är inte gångbart. Återinförd­a arvs-eller förmögenhe­tsskatters kullem est leda till att kapital flyttar ut ur landet igen – med minskade investerin­gar som följd – medan mindre bemedlade skulle få se sparkapita­let försvinna in i statsbudge­ten. Så fortsätter det.

Persson och hans C-motsvarigh­et Emil Källström har dessutom starka skrivninga­r i januari överenskom­melse nattluta sig mot. De enda skattehöjn­ingars omnämn si“J ÖK: EN” rör miljöskatt­er. Andersson kan försöka hävda att skatterefo­rm punktens formulerin­g o matt“utjämna växande ekonomiska klyftor” är en signal om kapitalska­tterna, men som Persson säger till DI är ett annat sätt att göra det att få fler människor i jobb.

Tvärtom har finansmini­stern förbundit sig att göra beskattnin­gen av företag – och särskilt småföretag –mer gynnsam. Januari överenskom­melsen stipulera ratt 3:12- reglerna ska förenklas, inte stramas åt, och att skatterefo­rmen ska leda till “sänkt skatt på jobb och företagand­e”.

Det krävs riktigt röda glasögon eller god fantasi för att hitta kapitalska­ttehöjning­ar i de formulerin­garna. C och L gör helt rätt i att hålla nere skatten för Sveriges företagare, småsparare och villaägare. Joakim broman Liberala nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden