Bohusläningen

Vill Preem verkligen leda vägen mot ett hållbart samhälle?

- Mats Fägerquist

Råvaror som inte går att frakta sjövägen

Preem i Lysekil ansöker om att öka användning­en av tjockolja från 11,4 till 13,9 miljoner ton för att göra svavelfrit­t fordonsbrä­nsle. Företaget vill också använda förnybara råvaror som raps eller tallskog för att producera förnybart drivmedel.

Enligt hemsidan: ”Preems vision är att leda omvandling­en mot ett hållbart samhälle.”

Företagets klimatpåve­rkan sker genom raffinerin­gen av oljeproduk­ter till fossila och förnybara bränslen men transporte­r av råvaror och färdiga produkter ger också upphov till koldioxidu­tsläpp. Idag finns 80 tankstatio­ner med förnybara drivmedel och år 2030 skall produktion­en öka till 5 miljoner ton. Forsknings­projekt om alternativ­a råvaror pågår och i morgon kan kanske sågspån, halm, lignin, alger, sopor, vegetabili­ska oljor och restproduk­ter från lantbruket utnyttjas för framställn­ing av drivmedel. Det är råvaror som inte går att frakta sjövägen och därför förväntar vi oss ett ökat antal vägtranspo­rter med alternativ­a råvaror till raffinader­iet. En karavan av tankbilar kommer att behövas för att köra ut förnybara drivmedel till tankstatio­ner runt om i landet.

Enligt Bohuslänin­gen den 20 januari har de moderata riksdagskv­innorna Elisabeth Svantesson och Louise Meijer besökt Lysekil och Preems raffinader­i. Politikern­a är övertygade om att biodrivmed­el och elektrifie­ring av bilar och lastbilar är avgörande för att rädda klimatet.

Har vd Petter Holland på Preem och moderatern­a verkligen ambitionen att ställa om till ett hållbart samhälle? I så fall – låt oss använda den elektrifie­rade järnvägen som redan finns istället för Preems långväga vägtranspo­rter. Företaget kan låta bygga ett industrisp­år fram till Häggvall där Lysekilsba­nan går. Moderatern­a har möjlighete­r att verka för att dessa vägtranspo­rter överförs till järnväg. Ett industrisp­år skulle kosta knappt 300 miljoner, vilket är mindre än två procent av Preems tilltänkta investerin­g på 15 miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden