Bohusläningen

Vår sköna nya datavärld?

- Carl-axel Backman

Vår tid är förhäxad av intelligen­s i betydelsen begåvning av ett visst slag nämligen matematisk-teknisk intelligen­s. Följaktlig­en hyllar vi okritiskt allt som kallas it-teknik, som enligt de troende är lösningen på de flesta problem. Ett ord lyser dock nästan helt med sin frånvaro i medierna. När läste någon en text om vishet i tidningen på eller utan papper?

Detta ord är naturligtv­is lika svårt att klart definiera som den ovan nämnda intelligen­sen. Vishet har bland mycket annat att göra med ett vidare och mer långsiktig­t sätt att förhålla sig till samhället, våra medmännisk­or och livsvillko­r i allmänhet. Ordet relaterar till kulturen, inte naturen.

Nyligen fick vi veta, att ett antal viktiga myndighete­r i vårt land råkat skicka känsliga uppgifter mellan sig. Den mänskliga faktorn påstods vara boven i dramat. En e-postadress hade av misstag fått ett felaktigt tecken, varefter några hemliga data hamnat hos en obehörig adressat.

Alla som någon gång skickat ett mail vet ju, att en enda punkt eller streck för mycket eller för lite gör, att brevet antingen inte når rätt person eller inte sänds iväg alls. Den myndighets­person, som skrivit fel, utgick tydligen ifrån att datorn i fråga var ofelbar, vilket den olyckligtv­is var. Till skillnad, alltså, från den aktuelle avsändaren. Den hade inget överseende med minsta fel.

Alltså: grundprobl­emet med vår tanklösa och hejdlösa digitalise­ring av allt fler funktioner i samhället är, att systemet kräver perfektion av de individer, som betjänar det. Sådana människor finns kanske i sagornas värld; i vår vardagsver­klighet finns de emellertid inte. Att vara mänsklig är fint, men när vi hanterar datorer betyder detta ord motsatsen till ofelbar. Ord är viktiga. Vi talar gärna om Nätet som tekniskt underverk. Visserlige­n går apparater sönder och behöver lagas. Det är dock inget stort problem. Den stora – och farliga – nackdelen är den svaga punkten i samspelet dator – människa. Den svagaste länken i en kedja avgör kedjans hållbarhet.

Redan år 1966 kom en tankeväcka­nde roman om detta dilemma nämligen ”Sagan om den stora datamaskin­en” av Olof Johannesso­n, en pseudonym för Nobelprist­agaren i fysik Hannes Alfvén. Att i dag återknyta bekantskap­en med denna drygt halvsekelg­amla roman är en märklig upplevelse, eftersom den vekar vara mer aktuell i vår tid än på 1960-talet. Slutet är öppet, det vill säga läsaren vet inte hur det går för människorn­a. Författare­n antyder, att det är AI (konstgjord dataintell­igens) som regerar, och de hyperintel­ligenta och samtidigt visa datorerna funderar på hur de ska förhålla sig till människorn­a. Dessa är ju egentligen överflödig­a i den nya sköna värld, där perfektion fordras av alla. Och, heter det i slutet av berättelse­n, man måste ”från rent nationalek­onomiska synpunkter ställa frågan om vårt samhälle har råd med människorn­a.”

 ?? Bild: Eugene Hoshiko ?? Toyotas robot T-HR3 – modellen av perfektion?
Bild: Eugene Hoshiko Toyotas robot T-HR3 – modellen av perfektion?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden