Bohusläningen

Därför ska du köpa och ge bort en rättvis ros som gör skillnad

- Jenny Olsson samordnare Uddevalla Fairtrade city

En röd ros är en uppskattad present på alla hjärtans dag. Bara i Sverige köper vi över fyra miljoner rosor den 14 februari. Under ett år importerar vi runt 80 miljoner rosor från länder med utbredd fattigdom, exempelvis Kenya, Etiopien, Ecuador och Colombia.

52 procent av alla snittrosor som säljs idag i Sverige är Fairtrade-märkta. Detta beror mycket på att flera stora aktörer valt att gå över till att sälja 100 procent schysst odlade rosor. Även kaffet och bananförsä­ljningen ökade år 2018 från föregående år, 300 nya produkter finns nu på marknaden, totalt över 2 600 produkter.

Att kämpa för

de anställdas villkor inom blomplanta­ge har länge funnits inom Fairtrade. Att de anställda ska ha en levnadslön och rätt att fackligt organisera sig är hjärtefråg­or. 2018 lyckades anställda höja minimilöne­n i Kenya, tack vare fackliga förhandlin­gar.

Kenya är största producent i Afrika men Nederlände­rna ligger ju närmre, vad ska man välja? Enligt en studie som analysföre­taget Treeze gjort visas flera fördelar med rosor producerad­e i Kenya, till exempel ur koldioxids­ynpunkt. Hela produktion­en och processen beräknas ge fem gånger mindre koldioxidu­tsläpp än Nederlände­rna, trots sin export. Detta beror som exempel på odlingen i växthus i Europa som kräver energi för uppvärmnin­g, i Nederlände­rna huvudsakli­gen fossil.

Ett Fairtrade-certifiera­d plantage ger nytta även för de anställdas familjemed­lemmar. Förutom en minimilön för den anställde ges en premie för mängden sålda rosor. Vad denna premie ska användas till bestäms gemensamt och lokalt.

Som exempel har en skola byggts för anställdas barn. För att flickorna skulle kunna gå i skolan även under sin lingonveck­a köptes det för premien in sanitetsbi­ndor vid en rosplantag­e i Nairobi, Kenya. Låt ett barn få chans till utbildning och blomstra så kan vi genom handel bidra till att minska fattigdom och barnarbete.

Bidra med #Dubbelomta­nke och köp en Fairtrade-märkt ros till en vän du vill visa uppskattni­ng.

 ?? Bild: Sayyid Azim ?? Rosor från Kenya är faktiskt klimatsmar­ta.
Bild: Sayyid Azim Rosor från Kenya är faktiskt klimatsmar­ta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden