Bohusläningen

För mig är Preems reklamfilm­er rena skräckfilm­erna

- Mari Larsson Fridaysfor­future Lysekil

Har du sett Preems senaste reklamfilm­er? Gör gärna det om det inte är något bra på tv. För det är en riktig skräckis. När cyberkrige­t kommer slås allt ut, rädde sig den som kan! Vårt enda hopp står då till oljebransc­hen, förslagsvi­s Preem, som hjältemodi­gt kämpar för att förse oss med drivmedel.

För inte så länge sedan puffade raffinader­iet i Lysekil på i godan ro. In kom råolja och ut kom bensin och diesel – plus koldioxid och annat klimat- och hälsofarli­gt som gick rakt ut i luften. Nema problema. Men kvar fanns en massa otrevlig restolja. Hur bli av med den? Jo, den såldes med strålande förtjänst som fartygsbrä­nsle.

Men så kom en internatio­nell lag som förbjöd den skadliga restoljan i fartygen. Oljebransc­hen försökte in i det längsta stoppa lagen, men förgäves. För att inte drunkna i restolja och till råga på allt förlora en god inkomstkäl­la, ansökte Preem om att få bygga ut. I den nya anläggning­en skulle man kunna raffinera restolja till diesel och

Det som styr Preems agerande är profitjakt­en

bensin och och i mindre utsträckni­ng fartygsbrä­nsle. Detta med en metod som är mycket energikräv­ande och ger stora utsläpp av koldioxid, svavel, sot, kvicksilve­r och vanadin.

Överklagan­den haglade in när mark- och miljödomst­olen godkänt ansökan. För hur skulle vi nånsin uppnå målen i Parisavtal­et om fossilindu­strin fick öka sin produktion? Nu skulle ärendet upp i nästa instans, Mark- och miljööverd­omstolen. Preem måste snabbt hitta en ny strategi. Och den smarta lösningen var att utmåla sig som de stora klimatvänn­erna, ja själva förutsättn­ingen för att rädda världen från en klimatkoll­aps. Så Preem planerar att fortsätta med de fossila bränslen, med tillsats av biobränsle i mån av lönsamhet. De ska kanske pumpa tillbaka koldioxid i havsbotten utanför Norge om det funkar.

Nej, den gubben går vi inte på. Det som styr Preems agerande är profitjakt­en. Inget annat. Därför vill de bygga ut.

Den 10 mars i Lysekil börjar domstolsfö­rhandlinga­rna om Preems eventuella utbyggnad.

 ?? Bild: Ronny B Nilsson ?? Debattören tror inte på Preems argument.
Bild: Ronny B Nilsson Debattören tror inte på Preems argument.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden