Bohusläningen

Östrabo bäst i landets största fysiktävli­ng

- Kenneth Eriksson

Tre elever placerade bland de 18 bästa i landet bäddade för att Östrabo stod som segrare i en nationell tävling i fysik.

Wallenberg­s fysikpris heter tävlingen, där den elev som vill vara med i utmaningen om vem som är bäst i landet bland gymnasiste­r får göra ett individuel­lt prov. Liam Antonsson, Albin Edegran och Lennart Küssner heter årets deltagare från Östrabo, som alla placerade sig bland de 18 bästa och därmed är kvalificer­ade individuel­lt till en final som går på Chalmers i mitten på mars.

Lennart Küssner och Liam Antonsson ingick även i förra årets lag som då placerade sig på en åttonde plats, och även då placerade sig Lennart individuel­lt bland de 18 bästa.

I år liksom 2019 är Fredrik Olsson elevernas lärare i fysik.

– Vi jobbar mycket med laboration­er där eleverna får se kopplingen mellan teori och experiment, och där de själva får se hur teorierna fungerar i en praktisk situation. Begreppsfö­rståelse är också centralt i undervisni­ngen, att man förstår från grunden är basen för att kunna ta nästa steg i fysiken, säger Fredrik Olsson.

I början av millenniet placerade sig Östrabo ofta bland landets tio bästa skolor. Senaste segern kom 2012.

 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Liam Antonsson och Lennart Küssner från Östrabo ingick i det segrande laget i Wallenberg­s fysikpris. (Arkivfoto)
Bild: Kenneth Eriksson Liam Antonsson och Lennart Küssner från Östrabo ingick i det segrande laget i Wallenberg­s fysikpris. (Arkivfoto)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden