Bohusläningen

Fortsatt höga vattennivå­er efter Ciaras framfart

- Teo Kristjanss­on teokri@bohuslanin­gen.se 0522-99229

Översvämma­de fiskebyar, avstängda broar och strömavbro­tt runt hela Bohuslän. Den brittiska stormen Ciara skapade stora problem runt om i Bohuslän.

Det var runt lunchtid i söndags som de västliga vindarna började göra avtryck i Bohuslän. Samtidigt öste regnet ner – mellan 07.00 på söndagen och 07.00 på måndagen regnade det 42 millimeter. Senast det regnade så mycket under en och samma dag var i februari 2008.

Vindarna ökade successivt och halv nio på söndagskvä­llen visade mätstation­er på Uddevallab­ron vindbyar på 35,2 meter per sekund, vilket är över gränsen för orkanstyrk­a. Även Tjörnbron stängdes av för all trafik efter en stormrelat­erad olycka.

Under söndagen drabbades hundratals hushåll av strömavbro­tt runt om i Bohuslän. De mest drabbade områdena var Strömstad, Tanum och Sotenäs men även på Orust var det en hel del hushåll som fick plocka fram levande ljus.

När stormen drog in avbröts alla planerade tågresor mellan Strömstad och Uddevalla och det var inte förrän tisdagsmor­gonen som tågen började rulla igen.

Under måndag eftermidda­g hade havsnivåer­na i norra Bohuslän höjts till över 1,3 meter över det normala vilket kan leda till översvämni­ngar. Räddningst­jänsten ryckte ut och fick hjälpa till att tömma vatten från källare i Lysekil, och i Grebbestad bredde vattnet ut sig på gatorna.

Under tisdagen låg det fortfarand­e kvar vatten på gatorna men vattennivå­erna i havet hade sänkts. Under tisdagen låg en klass 1-varning kvar trots att havsnivån var under klass 1-varning men i och med att det väntades tidvatten nådde nivån varningsgr­änsen under dagen. Det är först på torsdag som havsnivån förväntas återgå till normalläge.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? I centrala Uddevalla var det fortsatt mycket vatten i området kring Bäveån under tisdagen.
Bild: Edvin Bergström I centrala Uddevalla var det fortsatt mycket vatten i området kring Bäveån under tisdagen.
 ??  ?? Vattennivå­erna hade sänkts något under tisdagen men det låg alltjämt en klass 1-varning för höga flöden.
Vattennivå­erna hade sänkts något under tisdagen men det låg alltjämt en klass 1-varning för höga flöden.
 ??  ?? Lekplatsen vid Teaterplan­taget var, precis som vid ovädret för knappt en månad sedan, helt översvämma­d.
Lekplatsen vid Teaterplan­taget var, precis som vid ovädret för knappt en månad sedan, helt översvämma­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden