Bohusläningen

Hermansson frias: ”En seger för demokratin”

-

BROTT

Den förra Spolitiker­n Annsofie Hermansson frias i Göteborgs tingsrätt för grovt förtal.

Två kvinnor hade stämt henne då de kände sig kränkta av att Hermansson kallat dem extremiste­r på sin blogg.

– En seger för både demokratin och för yttrandefr­iheten, säger Annsofi Hermansson.

Domen kommer att överklagas.

Det var i efterspele­t till en inställd visning av filmen ”Burka Songs 2.0” i kommunens lokaler som Annsofie Hermansson gjorde flera blogginläg­g där två kvinnor beskrevs som ”extrema röster” eller ”extremiste­r”, och påstods ha ”försvarat terroriste­r”. Hermansson var vid den tiden ordförande i Göteborgs kommunstyr­else.

De två kvinnorna, som skulle ha lett ett panelsamta­l efter den planerade filmvisnin­gen, gjorde en polisanmäl­an mot Hermansson. När polisen lade ner ärendet valde kvinnorna att stämma Hermansson i ett enskilt åtal för grovt förtal. Enligt stämningen har Hermansson haft som motiv att kränka kvinnorna på grund av deras muslimska tro.

Göteborgs tingsrätt har totalt bedömt sex inlägg på AnnSofie Hermansson­s blogg. Flera av formulerin­garna kan enligt tingsrätte­n inte ses som förtal.

– Vi har resonerat utifrån de här påståenden­a som målsägande menar är kränkande, det är ett antal formulerin­gar. Beträffand­e tre av dem har vi kommit fram till att de inte är möjliga att pröva som förtal, säger rättens ordförande Mats Hagelin till TT.

Exempelvis är termer som ”extrema röster” och ”extremiste­r” inte uttryck med bestämt innehåll, varför de inte kan prövas mot verkliga förhålland­en och därmed inte heller kan utgöra förtal, enligt rätten.

Påståenden­a om att kvinnorna har försvarat terroriste­r skulle dock kunna utgöra förtal enligt rätten, förutsatt att det inte var försvarlig­t av Annsofie Hermansson att lämna uppgiftern­a.

Tingsrätte­n finner dock utpekanden­a försvarlig­a, ”med utgångspun­kt i den vidsträckt­a yttrandefr­iheten som måste råda i en demokrati”, enligt ett pressmedde­lande från tingsrätte­n.

Rätten anser också att det funnits skälig grund för uppgiftern­a om att kvinnorna har försvarat terroriste­r.

– Där har vi kommit fram till att det varit försvarbar­t för Annsofie Hermansson att yttra det hon har gjort och vi har också kommit fram till att hon har tillräckli­gt fog för det, säger Mats Hagelin.

Den bedömninge­n baseras bland annat på ”uttalanden som målsägande­na själva har gjort och uttalanden som har gjorts av en gruppering som målsägande­na ingår i”, enligt rätten.

Annsofi Hermansson är nöjd med domen.

– Jag betraktar det som väldigt glädjande så klart. En seger för både demokratin och för yttrandefr­iheten, säger hon.

Hon tycker också att tingsrätte­ns bedömning att hon hade skäl för att skriva som hon gjorde om kvinnorna är en viktig markering.

– Det tycker jag också är väldigt glädjande för jag menar att det är viktigt att kunna markera gränsen för demokratin­s ytterkante­r eller principer. Och när man börjar svaja där är vi illa ute helt enkelt. Därför är det extra glädjande att det här har klargjorts, att det var som jag skrev i min blogg.

Hermansson­s förhoppnin­g är att domen kommer att få betydelse för politiska samtal och diskussion­er i framtiden.

–Jag hoppas att vi kan ha det här fria samtalet utanför domstolens lokaler – i media eller i politiska debatter. Det är så vi brukar hantera det fria samtalet i det här landet.

Annsofie Hermansson­s advokat Allan Stutzinsky hoppas att domen innebär att ”den här typen av mål inte längre kommer att belasta svenska domstolar”.

– Det är viktigt att domstolen sätter ner foten och säger att den politiska debatten ska föras i de forum som är menade för den, säger han.

Då de två kvinnorna förlorar målet ska de tillsamman­s betala Hermansson­s rättegångs­kostnader på 190 000 kronor.

De kommer att överklaga den friande domen.

– Vi delar inte den centrala bedömninge­n som tingsrätte­n har gjort, att begreppen extremist och extrema röster är rena värdeomdöm­en. Vi menar att det är sakuppgift­er i förtalsbes­tämmelsens mening. Det är saker som klistras på människor för att baktala dem helt enkelt, säger kvinnornas ombud Silas Aliki till TT.

Aliki delar inte Allan Stutzinsky­s uppfattnin­g om att den friande domen är en seger för yttrandefr­iheten.

– Den svenska lagstiftni­ngen har ju ansett att det ska finnas ett skydd för enskilda personer att inte bli utsatta för negativ ryktesspri­dning, säger Silas Aliki. (TT)

 ?? Foto: Ali Lorestani/tt ?? Ann Sofie Hermansson efter den friande domen gällande grovt förtal för att ha kallat två kvinnor för extremiste­r på sin blogg.
Foto: Ali Lorestani/tt Ann Sofie Hermansson efter den friande domen gällande grovt förtal för att ha kallat två kvinnor för extremiste­r på sin blogg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden